Homepage.dk
Din startside på nettet! Registreret siden 1997 |
|||||||||||||||||||||||
NavigationKategorierAnnonce |
Udgivet i Leksikonopslag med D
Demi sec betydningDemi sec er et fransk udtryk, der bogstaveligt betyder “halvt tør”, og som i gastronomisk sammenhæng især bruges til at beskrive vine – særligt champagne og andre mousserende vine – med en moderat til tydeligt mærkbar sødme. Betydning og anvendelseNår en vin eller mousserende vin betegnes som demi sec, angiver det, at drikken har et sukkerindhold, der placerer sig mellem de helt tørre (brut) og de meget søde (doux) varianter. For champagne fastsætter EU-regler et interval på ca. 32–50 gram restsukker pr. liter for kategorien. I praksis opfattes en demi-sec champagne som behageligt sød uden at være dessertvin. Etymologi og sproglig oprindelse
Kombinationen giver altså den tilsyneladende selvmodsigende, men velkendte gastronomiske kategori “halvtør”. Klassificering af sukkerindhold i mousserende vine
Eksempler på brug
Relaterede termer og synonymerI vinverdenen betragtes demi-sec som synonym med:
Antonymer og modstykker
Historisk udvikling og kulturhistorieI 1800-tallets Frankrig drak aristokratiet ofte ekstremt søde mousserende vine (op til 150 g/L sukker). Med den russiske adel som vigtig kunde kaldtes disse “goût russe”. Mod slutningen af 1800-tallet begyndte den britiske forbruger at efterspørge tørrere stilarter (brut). Demi-sec opstod som et kompromis mellem de to smagsretninger. I dag er demi-sec et mindre almindeligt valg i Nordeuropa, hvor tørre vine dominerer, men kategorien har fået en renæssance via cocktails, asiatisk fusion-køkken og den generelle interesse for drikke med balanceret sødme. Noter om stavning og typografi
Andre anvendelser uden for vin
SammenfatningDemi-sec angiver en moderat sødmegrad, især i mousserende vine. Udtrykket udspringer af det franske køkkens præcise sprog for smag og står i kontrast til både de helt tørre (brut) og de meget søde (doux) varianter. Kendskab til betegnelsen hjælper forbrugeren med at vælge den rette balance mellem friskhed og sødme til mad, dessert eller cocktails. |
Fun FactVidste du at... Hvorfor Homepage.dk?I en tid hvor alting er AI og automatiseret, med fancy animationer og tracking alle vegne går vi den anden vej! Manuelt kurateret linkkatalog - rent indhold, ingen form Det er det gode gamle internet - som dengang far var dreng. |
|||||||||||||||||||||
© 1997 - 2025 Homepage.dk - Alle rettigheder forbeholdes | Om os | Kontakt | [email protected] Homepage.dk drives af BGGD Digital ApS | CVR 34482853 | Dalgas Boulevard 48 | 2000 Frederiksberg |