Homepage.dk
Din startside på nettet! Registreret siden 1997 |
||||||||||||||||||||||||||
NavigationKategorierAnnonce |
Udgivet i Leksikonopslag med F
Fermentering betydningFermentering er en biologisk proces, hvor mikroorganismer – typisk bakterier, gærsvampe eller skimmelsvampe – omdanner organiske stoffer som sukker og stivelse til andre kemiske forbindelser som alkohol, organiske syrer, kuldioxid og aromastoffer. Processen udnyttes både naturligt og kontrolleret til konservering, smagsudvikling, produktion af føde- og drikkevarer, medicin og energi. Betydning og definitionFermentering (fra latin fermentum “gærdannelse, surdej”) dækker over:
I daglig tale bruges ordet især om madlavning (f.eks. surdejsbrød, kombucha), men i biokemi og industri spænder betydningen også over produktion af enzymer, bioethanol, antibiotika og vitaminer. EtymologiOrdet stammer fra fermentum i klassisk latin, der betød “surdej” eller “hævemiddel”. Verbet fervere betød “at koge/bruse”, hvilket henviser til de bobler (CO₂), man ser under gæring. Gennem fransk fermentation blev det i 1700-tallet optaget i dansk som fermentering (sideløbende med det mere nordiske gæring). Proces og mekanismer
Eksempler på brug
Synonymer og relaterede termer
Antonymer eller kontrastbegreber
Historisk udvikling og kulturel betydningFermentering er blandt menneskehedens ældste bioteknologier. Arkæologiske fund viser ølgæring i Mesopotamien ca. 6.000 f.Kr. og vinproduktion i Georgien ca. 6.000-5.000 f.Kr. I Norden var surdejsbrød og mælkegæring kendt i jernalderen. I Asien blev sojasauce og miso udviklet i Kina omkring Han-dynastiet, mens tempeh opstod på Java. I middelalderen forbedrede munke ølbrygningen, og i 1857 påviste Louis Pasteur sammenhængen mellem mikroorganismer og gæring, hvilket lagde grunden til mikrobiologien. Under industrialiseringen blev fermentorer, temperaturkontrol og sterile teknikker udviklet, så processen kunne skaleres til medicin og kemi. Fermentering i moderne tidI dag drives en renæssance inden for Noma-inspireret nordisk gastronomi, hvor fermenterede bær, myrer, svampe og kød anvendes til at skabe nye smagsprofiler. I sundheds- og wellnesstrenden er probiotiske fødevarer som kimchi, kombucha og kefir blevet mainstream. Sundhedsaspekter
Praktiske råd til hjemmekokken
Referencer og videre læsning
|
Fun FactVidste du at... Hvorfor Homepage.dk?I en tid hvor alting er AI og automatiseret, med fancy animationer og tracking alle vegne går vi den anden vej! Manuelt kurateret linkkatalog - rent indhold, ingen form Det er det gode gamle internet - som dengang far var dreng. |
||||||||||||||||||||||||
© 1997 - 2025 Homepage.dk - Alle rettigheder forbeholdes | Om os | Kontakt | [email protected] Homepage.dk drives af BGGD Digital ApS | CVR 34482853 | Dalgas Boulevard 48 | 2000 Frederiksberg |