Fru sauterne betydning

Fru sauterne er en humoristisk og let gammeldags personificering af den søde franske dessertvin Sauternes; udtrykket bruges især i selskabelig eller legende tone om selve vinen (“skal vi invitere fru Sauterne til desserten?”) eller, mere sjældent, som kærligt-kæk betegnelse for en kvinde med forkærlighed for søde vine.


Betydning

Udtrykket forekommer primært i uformel, munter sprogbrug og kan dække over:

  • Personificeret vin: En metaforisk betegnelse for en flaske Sauternes. Her fungerer “fru” som høflig, let ironisk tiltaleform for en “fin dame” - altså en dyr og elegant dessertvin.
  • Kælenavn om en person (sjældnere): En spøgefuld betegnelse om en (typisk) kvinde, der foretrækker søde hvidvine eller netop Sauternes.

Udtrykket er relativt sjældent og ikke normsættende standardsprog; det er bedst forstået som selskabsjargon, vin-humor eller stilistisk virkemiddel i skrift og tale.


Etymologi og ortografi

  • fru: Dansk høflighedstitel (“fru” = Mrs./Madam).
  • Sauternes/sauterne: Navn på appellationen i Bordeaux for sød hvidvin fremstillet af bl.a. Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle, ofte påvirket af ædelråd (botrytis). På dansk ses både Sauternes (med stort S) og den ældre/forenklede form sauterne. Som personificeret egennavn anbefales Fru Sauternes eller fru Sauterne afhængigt af stil.

Når ordet bruges som egentlig egennavn, er store begyndelsesbogstaver naturlige: Fru Sauterne. I mere løs, humoristisk omtale forekommer også små bogstaver: fru sauterne.


Brug og eksempler

  • “Skal vi invitere fru Sauterne til desserten i aften?”
  • “Osten råbte på fru Sauterne, så vi åbnede en halvflaske.”
  • “Han havde gemt fru Sauterne til bryllupskagen.”
  • “Til foie gras plejer vi at lade fru Sauterne føre ordet.”
  • (om person) “Hun er lidt af en fru Sauterne - altid til den søde side.”
  • (menu-omtale) “Dessertvine: Fru Sauterne byder sig til i glasset.”
  • (skønlitterær tone) “Da kaffen kom på bordet, tog fru Sauterne plads og gjorde resten af snakken silke¬blød.”

Bemærk: Brugen er legende og kontekstafhængig. I mere formelle sammenhænge bør man skrive “Sauternes” uden personificering.


Synonymer og nærstående udtryk

  • Direkte: Sauternes (den præcise vinbetegnelse), dessertvin (overbegreb), sød hvidvin.
  • Nært beslægtede personificeringer (samme retoriske greb, ikke nøjagtige synonymer): frøken Champagne, hr. Portvin, madame Bollinger, fru Tokaj. Disse bruges tilsvarende humoristisk.

Antonymer og kontraster

  • Smagsmæssig kontrast: tør hvidvin, ben-tør, sec, brut.
  • Stilmæssig kontrast: ikke-personificeret, teknisk vinomtale (fx “et glas Sauternes” frem for “fru Sauterne”).

Historisk og kulturel kontekst

Personificering af vin og spiritus - at tale om drikke som om de var personer af stand - er et gammelkendt stilgreb i dansk selskabskultur, reklamesprog og vittig dialog. “Fru Sauterne” passer ind i denne tradition som en let ironisk hyldest til en klassisk, sød og luksuriøs vin. Brugen er sporadisk og typisk farvet af en lidt old-school, salonagtig tone.


Grammatik og form

  • Ordklasse: nominalfrase/egennavn ved personificering.
  • Bøjning: Normalt ubøjeligt som egennavn. Bestemt form via fru fungerer allerede som bestemthed: “fru Sauterne”. Pluralis anvendes ikke naturligt.
  • Artikulation: Ofte ledsaget af høflig tiltale og store begyndelsesbogstaver: “Fru Sauterne”.

Stil og brugerråd

  • Anvendes bedst i uformel, humoristisk eller stiliseret prosa/tale.
  • Kan virke gammeldags eller intern; giv gerne kontekst, hvis publikum ikke er vinkyndigt.
  • I faglig eller neutral vinomtale foretrækkes den korrekte appellationsbetegnelse “Sauternes”.
  • Som kælenavn om personer bør det bruges varsomt, da smagspræferencer er individuelle, og tonen kan opfattes stereotypiserende.

Relaterede begreber

  • Sauternes: Fransk AOC for sød hvidvin fra Bordeaux, ofte botrytiseret (ædelråd).
  • Barsac: Naboappellation, beslægtet stil; nogle bruger den i samme sammenhæng.
  • Dessertvin: Overkategori for søde vine, fx Sauternes, Tokaji, Beerenauslese, Eiswein, Late Harvest.
  • Botrytis (ædelråd): Svampeangreb, der koncentrerer sukker og aroma, centralt for Sauternes.

Kort oversigt

Udtryk fru sauterne / Fru Sauterne
Betydning Humoristisk personificering af vinen Sauternes; sjældnere kælenavn for en person, der foretrækker søde vine
Stil Uformel, legende, lidt gammeldags
Synonymer Sauternes, dessertvin (overbegreb)
Kontrast Tør hvidvin; ikke-personificeret vinomtale