Udgivet i Leksikonopslag med K
Kolesterol betydning
Kolesterol er et voksagtigt, fedtagtigt stof (et sterol), der dannes naturligt i alle dyrs celler og cirkulerer i blodet, hvor det spiller en central rolle i dannelsen af hormoner, D-vitamin og cellemembraner. Ordet optræder både i medicinske, ernæringsmæssige og hverdagssammenhænge, ofte med fokus på dets indvirkning på hjerte-kar-sygdomme.
Betydning og definition
Kolesterol betegner kemisk set et sterol (en undergruppe af lipider), der har den kemiske formel C27H46O. Stoffet er essentielt for kroppen, men forhøjede blodniveauer – især af den såkaldte LDL-fraktion – er associeret med åreforkalkning og øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.
Kemisk struktur & biologisk funktion
- Strukturelt grundstof: Indgår i alle dyrs cellemembraner og påvirker membranernes fleksibilitet.
- Hormonforløber: Nødvendig for syntesen af steroidhormoner som kortisol, østrogen, testosteron og aldosteron.
- Gallesaft: Omdannes i leveren til galdesyrer, som hjælper med fedtfordøjelsen.
- Vitamin D: Eksponering for sollys omdanner hudens kolesterol til præ-D-vitamin (cholecalciferol).
Typer af kolesterol (transportformer)
Forkortelse | Navn | Folkelig betegnelse | Hovedfunktion |
LDL | Low-Density Lipoprotein | Det “dårlige” kolesterol | Transport af kolesterol fra leveren til vævene; kan deponeres i blodkar. |
HDL | High-Density Lipoprotein | Det “gode” kolesterol | Opsamler overskydende kolesterol i blodet og fører det tilbage til leveren. |
VLDL | Very-Low-Density Lipoprotein | Forstadie til LDL | Transport af triglycerider; omdannes senere til LDL. |
IDL | Intermediate-Density Lipoprotein | Intermediær | Mellemliggende transportpartikel i blodet. |
Etymologi
Ordet kolesterol stammer fra fransk cholestérine, der igen bygger på græsk cholé “galde” og stereós “fast, fast stof”, med suffikset -ol (angiver alkohol). Navnet blev indført i 1800-tallet, da stoffet første gang blev isoleret som fast komponent i galde-sten.
Eksempler på brug
- “Min læge siger, at jeg skal sænke mit kolesterol for at forebygge hjerteproblemer.”
- “Æg har fået ry for at indeholde meget kolesterol, men er samtidig en god proteinkilde.”
- “HDL-kolesterol kaldes populært det ‘gode’ kolesterol.”
- “Medicinen virker kolesterolsænkende ved at hæmme enzymet HMG-CoA-reduktase.”
- “Plantesteroler kan blokere optagelsen af kolesterol i tarmen.”
- “Kød med synligt fedt indeholder mere mættet fedt og kan hæve LDL-kolesterol.”
- “Arvelig familial hyperkolesterolæmi ses ved alvorligt forhøjet kolesterol i en ung alder.”
- “Fiskeolie øger ofte mængden af HDL-kolesterol.”
- “‘Kolesterol-fri’ margarine betyder, at produktet ikke indeholder animalsk fedt.”
- “En blodprøve viser både triglycerider og total-kolesterol.”
Synonymer og relaterede termer
Udtryk | Bemærkning |
Cholesterol | Engelsk stavemåde; ofte brugt i internationale kilder. |
Blodfedt | Folkeligt ord, der også dækker triglycerider. |
Sterol | Overordnet kemisk gruppe (inkluderer bl.a. plante-steroler). |
Lipid | Samlebetegnelse for fedtstoffer; kolesterol er et lipid. |
Kolesterin (historisk) | Ældre dansk betegnelse, nu sjælden. |
Antonymer / modsatte begreber
- Kolesterol-fri: Bruges om fødevarer uden kolesterol (typisk vegetabilske).
- Kolesterolsænkende: Beskriver stoffer eller diæter, der reducerer kroppens kolesterolniveau.
- Hypokolesterolæmi: Tilstand med unormalt lavt kolesterol i blodet.
Historisk udvikling
- 1769: Den franske kemiker Pierre P. de Fourcroy isolerer et “fedtstof” fra galde-sten.
- 1815: Chemikeren Michel Chevreul navngiver stoffet cholesterine.
- 1910-1920’erne: Kolesterol identificeres som forløber til steroidhormoner.
- 1950-1960’erne: Ancel Keys’ epidemiologiske studier kobler kostens fedt og blodets kolesterol til hjertesygdom.
- 1985: Michael Brown og Joseph Goldstein modtager Nobelprisen for opdagelsen af LDL-receptoren.
- 1987: Første statin (lovastatin) godkendes, hvilket revolutionerer kolesterolbehandling.
- 2015: Første PCSK9-hæmmer godkendes – ny klasse af kolesterolsænkende medicin.
Almindelige misforståelser
- “Alt kolesterol er skadeligt” – forkert; kroppen kan ikke fungere uden kolesterol.
- “Kolesterol kommer kun fra kosten” – ca. 70 % syntetiseres i leveren.
- “Kun overvægtige har højt kolesterol” – genetik og sygdomme spiller også stor rolle.
- “Plante-steroler er det samme som kolesterol” – kun strukturelt beslægtet; optages dårligt i kroppen.
Praktiske råd til håndtering af kolesterol
- Få målt total-, LDL- og HDL-kolesterol regelmæssigt.
- Spis kost rig på opløselige fibre, fuldkorn, frugt og grønt.
- Begræns mættede fedtsyrer og transfedtsyrer.
- Vælg fed fisk (omega-3) og nødder som sunde fedtkilder.
- Motionér minimum 150 minutter om ugen for at hæve HDL-kolesterol.
- Overvej statin- eller PCSK9-behandling ved familiært forhøjet kolesterol.
Se også
Kilder og videre læsning
European Atherosclerosis Society (EAS) Guidelines;
Dansk Cardiologisk Selskab – Nationale kliniske retningslinjer;
Brown MS, Goldstein JL. “A receptor-mediated pathway for cholesterol homeostasis”. Science, 1986;
Keys A. “Seven Countries Study”. Circulation, 1970-79.
|