Udgivet i Krydsordsspørgsmål med L
Likør Krydsord
Velkommen til Homepage.dk’s særlige krydsordguide om ’Likør’. Som krydsordsekspert har jeg samlet ikke færre end 163 forskellige løsningsforslag, der alle passer til ledetråden “Likør”. Uanset om du er nybegynder eller erfaren krydsordknækker, vil du her finde rigeligt med inspiration og nye vendinger til dit næste puslespil. ’Likør’ er et skoleeksempel på et ord, der går igen i mange danske krydsord. Det skyldes først og fremmest, at likører har mange forskellige navne og oprindelser, hvilket giver plads til alt fra klassiske betegnelser som Drambuie og Amaretto til mere obskure varianter fra fjerne egne. Den brede vifte af mulige svar gør ordet både udfordrende og tilfredsstillende at løse. Hvert af de 163 løsningsforslag er udstyret med en kort beskrivelse, så du ikke blot får et svar, men også lærer mere om ordets oprindelse, smag, anvendelse og kulturelle betydning. Det er nemlig en helt central del af krydsord – at udvide sit ordforråd og opnå indsigt i nye begreber undervejs. Tjek listen over alle vores løsningsmuligheder og dybdegående beskrivelser, og bliv klogere på likører verden over. God fornøjelse med at knække koden til dit næste krydsord! Likør Krydsord 4 bogstaver
Vi har samlet 8 relevante ord med 4 bogstaver til ledetråden 'Likør'.
Besk: Svensk malurt-likør med ekstrem bitterhed, traditionelt nydt ved midsommer. Navnet betyder blot ’bitter’. Krydsordsløsere værdsætter det lille, lakoniske ord som kontrapunkt til søde likører trods samme kategori.
Bols: Amsterdam-baseret produktrække af likører i mange farver og smage; firmaet er grundlagt 1575, hvilket gør det til verdens ældste destilleri-mærke. I krydsord kan ’Bols’ derfor være generel reference til en likør.
Dram: Kort poetisk ord for en lille slurk spiritus, særligt whisky eller likør. I krydsord kan ’dram’ fungere som generel løsning for likør, fordi begge betegner nydelsesrig miniportion af alkoholisk drik.
Hpyo: Burmesisk ris-og-palmesukker-likør nydt lokalt i små kopper. Meget ukendt internationalt, men navnet kan bruges i nichekrydsord med fokus på verdensdrikke. Fire bogstaver gør det praktisk i krydsmønstre.
Opal: Kort, kioskvenlig betegnelse for lakridslikør populær i Danmark omkring 1980’erne. Hedengangne shots i halvfjerdser-diskoteker gør ordet til nostalgi-opsving i krydsord, hvor minimale bogstaver er efterspurgt.
Ouzo: Græsk anislikør traditionelt serveret med mezzetallerken. Når vand tilsættes, bliver væsken mælkehvid på grund af æteriske olier. Aromen minder om ferier ved Middelhavets kyst, solbagte Tage og blå-hvide tavernaer.
Raki: Tyrkisk anis-duftende nationaldrik, teknisk set en brændevin men ofte omtalt som anis-likør i danske krydsord. Serveres med vand og is, hvilket giver mælkehvid farve kaldet ’løvens mælk’. Afspejler mellemøstlig gæstfrihed.
Suze: Fransk gentian-likør med markant bitterhed og solgul farve. Skabt 1889, populær som aperitif på is. Pablo Picasso inkluderede Suze-etiketten i sit collageværk. Navnet er kort, unikt og passer perfekt til krydsord.
Likør Krydsord på 5 bogstaver
Følgende 10 ord med 5 bogstaver kan bruges i dit krydsord med 'Likør'.
Amaro: Italiensk paraplybetegnelse for bitterlikører baseret på urter, rødder, citrus og krydderier macereret i alkohol. Drikkes som digestif for at fremme fordøjelsen. Smagen balancerer sødme, bitterhed og krydret kompleksitet.
Arrak: Indonesisk rom-lignende brændevin fremstillet af sukkerrør og rødder. I Norden fortyndet med sukker og krydderier til likørkategorien, fx i Carlshamns Flaggpunsch. Derfor kan arrak være indirekte synonym med likør i danske skemaer.
Cynar: Italiensk artiskok-likør med bittersød, urtepræget profil. Sloganet ’bevæbnet med artiskok’ gjorde den kult. Indgår i Cygroni og spritz-variationer. Flaskens etiket viser en artiskok, hvilket hjælper krydsordsløsere visualisere ordet.
Gløgg: Nordisk krydder-vinlikør serveret dampende varm ved juletid. Rødvin og portvin tilsat kanel, nellike, kardemomme, appelsinskal og ofte snaps eller rom. Nydes med rosiner og mandler; ordet bruges billedligt om hyggestemning.
Lakka: Finsk multebærlikør med gylden orange farve. Smager af modne multebær, skovhonning og mild alkohol. Traditionelt nydt iskold som ledsager til tyttebær-desserter eller ost. Også kaldet ’lappens guld’ i hjemlandet.
Likør: Den overordnede danske betegnelse for en sød, smagstilsat spiritus med minimum 15 % alkohol, ofte baseret på frugt, urter eller krydderier. Ordet bruges også billedligt om noget sødt, forfinet eller nydelsesfuldt.
Sabra: Israelsk chokolade-appelsinlikør opfundet 1963. Flasken efterligner oldisraelsk keramikkrukke. Navnet betyder både kaktusfrugt og indfødt israeler. Smagen er mørk chokolade med blodappelsin, perfekt til mellemøstlige desserter.
Snaps: Dansk fællesord for stærk brændevin. Visse snaps typer er sødet og krydret og falder under likør-definition. Krydsord kan dermed bruge ’snaps’ som bred løsning. Ordet fremkalder smørrebrød, frokost og fyrige skåle.
Speja: Finsk hindbærlikørhus lanceret 1980’erne. Navnet er kort, vokalrigt og oftest skrevet med cursiv logo. Finnofile krydsordskonstruktører inkluderer det gerne som drilsk, sjældent mærke under kategorien likør.
Tuaca: Italiensk brandy-likør med vanilje og citrus, dateret til renæssancen. Genopdaget i 1938 af Livorno-destilleri. Varm Tuaca med æblecider er populær vinterservering. Smagen beskrives som flydende tiramisu med appelsinskal.
Likør Krydsord 6 bogstaver
Disse 26 ord på 6 bogstaver passer til krydsord-ledetråden 'Likør'.
Aperol: Let, orangeaperitif fra Padova med lavere alkohol end Campari. Smager af appelsin, rabarber og urter, hvilket gør den ideel i den populære Aperol Spritz sammen med prosecco og sodavand på sommerlige fortovsbarer.
Averna: Siciliansk amaro grundlagt 1868 af munken Fra Girolamo. Aromaprofiler af citron, appelsinskal, granatæble og middelhavsurter giver fyldig, mørk sødme med let kaffetone. Serveres rent med is eller som base i Negroni-varianter.
Bamser: Slang for små likørflasker typisk købt i kiosker før fester. Bruges humoristisk i hverdagstale. Kan lure som kryptisk krydsordsløsning, hvor ’likør’ kobles til smagen ’bjørne-shot’ blandt unge.
Fernet: Ekstremt bitter italiensk urtelikør med noter af myrra, rabarber, kamille og safran. Populær i Argentina, hvor det blandes med cola. Kendt som bartendernes hemmelige shot efter endt vagt grundet intense smagslag.
Glayva: Skotsk whisky-likør med honning, mandel, kanel, urter samt tangerin. Navnet kommer fra gælisk ’glè bhàidh’, der betyder ’meget godt’. Nydes varm med te eller rent over is i kølige Highlands-aftener.
Godiva: Belgisk chokoladelikørlinje der inkluderer mørk, hvid og karamel. Opkaldt efter Lady Godiva legenden. Elegant, kuppelformet flaske gør den populær gave. Smager som flydende chokoladepraline med let spiritusbid.
Godter: I overført betydning kan krydsordsløsningen ’godter’ dække likør, da alkoholholdig sød drik opfattes som voksenslik. Poetisk brug af ordet i avis-krydsord spiller på nydelsesmetaforik.
Hermes: Gammel dansk likørserie opkaldt efter gudernes sendebud. Smagsvarianter inkluderede appelsin, citron og mynte. Navnet bruges undertiden generisk i krydsord for at betegne en likør, trods at brandet er udfaset.
Kahlua: Mexicansk kaffelikør baseret på arabica-bønner, rom, vanilje og sukker. Den dybe kaffesødme er essentiel i White Russian og Espresso Martini. Navnet siges at komme fra et indfødt Nahuatl-ord for ’husets stemning’.
Kirsch: Klar kirsebær-likør fra Schwarzwald destilleret af sure moreller med sten, hvilket giver mandelagtige noter. Uundværlig i Schwarzwälder Kirschtorte og fondues. Navnet betyder blot ’kirsebær’ på tysk og fremkalder alpeidyl.
Kümmel: Billet til Nordeuropas gamle drikketraditioner: spidskommen-, dild- og krydderlikør populær blandt russiske tsarer og britiske golfspillere. Smagen er sødlig, anis-lignende med varmende krydderhed. Et klassisk klubbhus-shot i Skotland.
Lillet: Fransk aperitifvin-likør fra Podensac, lagret på egetræ og smagt til med appelsin-likører. Findes som Blanc, Rosé og Rouge. Kendt som ingrediens i James Bonds Vesper Martini. Delikat balance mellem vin, frugt og bitre noter.
Lingon: Svensk ord for tyttebærlikør, ofte hjemmelavet i Norrland. Syrlig-sød smag der passer til vildtretter eller ostebord. I danske krydsord kan ’lingon’ give nordisk nuance til ledetråden likør.
Malibu: Caribisk rom-baseret kokoslikør med let, eksotisk sødme. Knyttet til billeder af sol, strand og afslappet livsstil. Bruges i Piña Colada, men også over is som tropisk dessert. Brandet markedsføres som ’Seriously Easy Going’.
Metaxa: Græsk brandy-likør blended med muskatvin og urter. Guldstjerne på flasken angiver lagringsår. Drikkes rent, on the rocks eller i kaffe. Navnet kommer af destillatør Spyros Metaxa og ses ofte i ferie-krydsord.
Midori: Japansk melonlikør med iøjnefaldende smaragdgrøn farve. Smagen af honningmelon tilfører cocktails en sommerlig sødme og farverig æstetik, fx i Japanese Slipper. Lanceringen fandt sted på den legendariske Studio 54 i 1978.
Mozart: Østrigsk chokoladelikørfamilie opkaldt efter komponisten. Fås som Gold (mørk), White (hvid) og Dry (vodkabasret). Rig kakaosmag kombineres med spiritus og flødekomponenter. Flasken er kugleformet som en indpakket Mozartkugle.
Nocino: Italiensk valnødde-likør lavet på umodne grønne valnødder, sukker, kanel og nelliker. Mørk, olieagtig tekstur med bittersød karakter. Traditionelt fremstillet på Sankt Hans-aften ifølge folkeskikke. Nydes som digestif i efterårsmåneder.
Passoã: Fransk passionsfrugt-likør lanceret 1986. Neonpink flaske og tropisk aroma gør den populær i Pornstar Martini. Navnet har tilde-accent, hvilket skaber sjov udfordring i skrift, men kendt i danske supermarkeder.
Pastis: Fransk anis-baseret likør aftappet efter absintforbuddet 1915. Indeholder anisfrø, lakridsrod og andre aromatiske urter. Serveres med fem dele vand på solvarm caféterrasse i Provence, hvor cikadernes sang ledsager glassets duft.
Pernod: Historisk absint-efterfølger fra Frankrig; anis- og fennikellikør der udvikler skyet opalisk farve med vand. Velegnet som aperitif og ingrediens i fiskeretter. Navnet forbindes med traditioner fra Belle Époque og boheme-caféer.
Pimm's: Engelsk likør baseret på gin og frugtekstrakter; især kendt som Pimm’s No.1 Cup. Serveres med lemonade, agurk, jordbær og mynte under Wimbledon eller Henley. Indbegrebet af britisk sommerselskabelighed og græsplæne-picnic.
Punsch: Svensk færdigblandet arrak-likør med citron, te og krydderier. Traditionelt nydt varm på studenterbal og sejladser i skærgården. Ordet punsch staves med ’sch’, hvilket kan drille i krydsordsfelter.
Ricard: Fransk anislikør lanceret 1932 af Paul Ricard. Drikken nydes fortyndet med koldt vand, som giver mælkehvid tåge-effekt kaldet ’louche’. Smagen af lakrids og provencalske urter symboliserer sydfransk terrasse-kultur.
Strega: Gul italiensk urtelikør produceret siden 1860 i Benevento, kendt som heksebyen. Inkluderer safran, myrte og 70 andre planter, hvilket giver krydret, let mentolisk smag. Navnet betyder ’heks’, og flasken bærer mystisk ikonografi.
Unicum: Ungarsk bitterlikør skabt 1790 til kejserens fordøjelse. Lagret i egetræsfade og tilsat over fyrre urter. Smagen er kraftigt bitter og balsamisk. Lokal stolthed serveret iskold, ofte sammen med paprika-krydret mad.
Likør Krydsord på 7 bogstaver
Vi har fundet 14 ord med 7 bogstaver til dit krydsord med 'Likør'.
Amarula: Sydafrikansk flødelikør fremstillet af marulafrugt, der også er kendt for at beruse elefanter. Smagen blander karamel, tropisk frugt og let vanilje. Firmalogoet viser en elefant for at hylde oprindelsesmyten.
Aquavit: Skandinavisk kryddersnaps destilleret med kommen, dild eller anis. Selvom oftest tør, findes sødlige likør-varianter; derfor kan krydsord tolke aquavit som likør. Nydes til smørrebrød og højtidelige skåler med fællessang.
Arrangé: Fransk-reunionkreolsk udtryk for rom arrangeret med frugter og krydderier, ofte sødet. Bliver til likør efter maceration. Ordet giver accenter som test for krydsordselskere og repræsenterer karibisk-fransk fusion.
Baileys: Irsk cremelikør fremstillet af fløde, whiskey, kakao og vanilje. Den fløjlsbløde konsistens gør den populær i kaffe, over is eller alene som dessert. Brandet blev lanceret i 1974 og er globalt ikonisk.
Campari: Rød italiensk aperitiflikør skabt 1860 af Gaspare Campari. Indeholder bitre urter, kinabark og frugtskræl. Bruges i Negroni, Americano og Spritz. Den dybe karminfarve har historisk været fremstilet ved kochenille-skjoldlus.
Curaçao: Appelsinlikør oprindeligt fremstillet på den caribiske ø Curaçao af Laraha-skaller. Findes klar eller stærkt farvet blå, grøn eller orange. Giver tropisk nuance til drinks som Blue Lagoon og Mai Tai.
Dom b&b: Færdigblandet likør bestående af Benedictine og cognac (Brandy & Benedictine). Kombinerer urtelikørens krydderi med druebrandyens varme. Præsenteres i klassisk Benedictine-flaske med brændemærket vokssegl. Simpel forkortelse ofte set i krydsord.
Eliksir: Ældre poetisk ord for lægende eller livgivende drik; kan i krydsord bruges synonymt med likør, da mange likører historisk blev anset som medicinske eliksirer. Rummer idéen om koncentreret nydelse eller hemmeligt vidundermiddel.
Firelit: Amerikansk craft-kaffelikør destilleret med single-origin bønner. Navnet spiller på lys i lejrbål-stemning. Balancerer rostad kaffe, vanilje og sukkerrørsbasis. Ordet er kort og utraditionelt i danske krydsord.
Hpnotiq: Caribisk vodka- og cognacbaseret likør farvet turkisblå med tropisk frugt-smag. Siden 2001 har den været populær i hiphop-kulturen og nattelivets neon-cocktails. Navnet spiller på hypnotisk tiltrækning og mystisk aura.
Krupnik: Polsk honning-urtelikør baseret på gammelslavisk medicin. Smag af kanel, nelliker og citrusskal, nydes varm om vinteren. Navnet deler rod med vodkaen ’krupnik’, men tilføjet honning forvandles den til likør.
Ratafia: Gammel fællesbetegnelse for hjemmelavede frugt- eller urtelikører macereret i eau-de-vie og sukker. Opskrifter varierer regionalt. Udtrykket bruges i historiske kogebøger; derfor potentielt krydsordssvar til gammeldags ’likør’.
Sambuca: Italiensk anislikør med lakridsagtig smag, ofte serveret flambé eller med tre ristede kaffebønner som ’con mosca’. Den klare, søde drik stammer fra Latium-regionen og forbindes med afslutningen på en rig italiensk middag.
Satsuma: Japansk mandarinsort bruges i aromatisk satsumalikør, der er let, lys og citrusfrisk. Nydes med soda eller i kager. Ordet satsuma kan dermed fungere som svar til likørledetråd, især i asiatiske tema-krydsord.
Likør Krydsord på 8 bogstaver
Til ledetråden 'Likør' fandt vi 21 passende ord på 8 bogstaver.
Advocaat: Hollandsk ægge-likør lavet af æggeblommer, sukker og brandy. Den tykke, cremede tekstur bruges i desserter, glasur eller den traditionelle ’Snowball’ med lemonade. Navnet stammer fra avocadobaseret drik bragt hjem fra Brasilien.
Amaretto: Italiensk mandellikør med karakteristisk sødme og mild bitterhed fra abrikoskerner; nydes efter middagen, i kaffe, desserter eller cocktails. Navnet betyder ’lille bitter’, hvilket antyder den subtile balance mellem sødt og bittert.
Anisette: Sød, klar anislikør populær i Sydeuropa. Aromen er mindre bitter end pastis og fremhæver lakridsnoter. Bliver ofte blandet med kaffe eller nydt med isvand på varme dage, hvor den udvikler mild uklarhed.
Apéritif: Begreb for drik serveret før måltid for appetitstimulering. Mange lette likører – eksempelvis Campari eller Lillet – fungerer som apéritif. Derfor kan ordet optræde som krydsordssvar, når ’likør’ bruges bredt.
Cachucha: Ældre dansk betegnelse for sød, krydret rom-likør importeret fra Caribien i 1800-tallet. Ordet dukker af og til op i krydsord som nostalgisk synonym for eksotisk likør. Fremkalder maritime handelsassociationer.
Chambord: Luksuriøs fransk hindbærlikør fra Loire-dalen inspireret af 1600-talsopskrift. Lavet med hindbær, brombær, madagaskisk vanilje, honning og cognac. Den runde flaske med gyldent bånd symboliserer kongeligt Château de Chambord.
Digestif: Fransk fællesbetegnelse for alkohol, især likører og spiritus, der nydes efter måltid for at fremme fordøjelsen. Omfatter alt fra amaretti til urtebitters. Ordet kan stå alene i krydsord som løsning på ’likør’.
Dooley's: Tysk flødelikør hvor vodka komplementerer toffee-karamelsmag. Den lidt højere alkoholstyrke gør den mindre fed. Bruges i isdessert, milkshake eller som kageglasur. Flasken er rød-blå med britisk flag, trods tysk oprindelse.
Drambuie: Skotsk whiskybaseret likør sødet med lynghonning samt smagt til med urter og krydderier. Mytisk forbundet med Bonnie Prince Charlies hof. Velegnet som digestif, i Rusty Nail-cocktailen eller over is på kolde aftener.
Falernum: Barbadisk lime-, ingefær- og mandellikør lav alkohol, sirupsagtig konsistens. Uundværlig i tiki-cocktails som Zombie og Corn ’n’ Oil. Trods lav styrke kategoriseret som likør, og navnet lyder næsten latinsk til krydsord.
Fireball: Kanel-whiskylikør fra Canada, populær som shot. Ekstremt krydret, sød og brændende, hvilket navnet signalerer. Selvom base er whisky, klassificeres produktet som ’cinnamon liqueur’ og kan dermed passe i krydsord.
Galliano: Høj, slank flaske med italiensk vanilje- og urtelikør skabt 1896 til ære for oberst Galliano. Smagen blander anis, krydderurter, vanilje og citrus. Kendt fra Harvey Wallbanger-cocktailen og ikonisk guldfarvet etikette.
Godthaab: Dansk-grønlandsk likørmærke fra 1950’erne smagt til med arktiske bær. Sjælden i dag, men dukker i retro-krydsord. Navnet refererer til Nuuk’s gamle danske navn, hvilket tilføjer geografisk historie.
Grapello: Mindst kendt citrus-likør lavet på grapefrugt, udviklet af craft-destillerier. Lette bittersøde nuancer henvender sig til moderne palet. Kan overraske krydsordsløsere, fordi ordet ligner vindruen ’grappolo’, men er likør.
Gudedrik: Metaforisk betegnelse for noget så velsmagende, at det må være værdigt guder. Kan som krydsordsløsning hentyde til raffineret likør nydt i små, næsten rituelle mængder. Indbyder til poetisk tolkning af smagsoplevelsen.
Licor 43: Spansk vanilje- og citruslikør med præcis 43 ingredienser ifølge traditionen. Smagsprofilen er cremet, krydret og sukkersød. Kendt i ’Cuarenta y Tres con café’ og dessertserveringer. Flasken bærer gylden farve som navnets tal.
Løvemælk: Metaforisk oversættelse af tyrkisk betegnelse for raki, men kan i krydsord optræde som poetisk synonym for stærk, mælkehvid likør. Ordet kombinerer dyrisk styrke med blød, cremet farve.
Noisette: Fransk for ’hasselnød’, men bruges også som betegnelse for hasselnødde-likør. Smagen er ristet, sød og nøddeagtig, perfekt i kaffe. Elegant ord, nemt at stikke ned i krydsordets små felter.
Rumchata: Amerikansk cremelikør inspireret af mexicansk horchata; indeholder rom, vanilje, kanel og fløde. Blød, krydret og mælkedessert-agtig. Navnets sammentrækning af rum og horchata er let at huske for krydsordsløsere.
Sloe gin: Likøragtig infusion af slåenbær i gin, hvilket giver dyb rubinfarve og mandelagtige noter fra stenene. Traditionelt hjemmelavet i engelske landsbyer efter første frost. Bruges i cocktails som Sloe Royale eller nydes rent.
Wildbrum: Østrigsk vilde blommer-likør, destilleret hos små alpedestillerier. Frugten kaldet ’kriecherl’. Smag er syrlig-sød, let mandel. Navnet optræder i regionale krydsord og tester viden om centraleuropæiske specialiteter.
Likør Krydsord 9 bogstaver
Vi har samlet 13 relevante ord med 9 bogstaver til ledetråden 'Likør'.
Arancello: Appelsinpendant til limoncello, typisk hjemmelavet på Sicilien. Smagen er solmoden, dybt orange med let bitterhed fra skallen. Giver kulørt spritz. Navnets italienske endelse ‑cello giver genkendelighed i skemaer.
Borghetti: Italiensk espressolikør fra 1860, skabt til anledningen af Roms nye jernbanestation. Indekserer intens kaffe, mørk karamel og romnoter. Drikkes shot-koldt ved fodboldstadioner eller i isnende affogato-dessert med gelato.
Cointreau: Fransk triple-sec appelsinlikør med klar farve og sprød, balanceret smag af søde og bitre appelsinskræller. Uundværlig i Margarita, Cosmopolitan og Sidecar. Familien Cointreau lancerede produktet i 1875 og skabte revolutionerende destillationsteknikker.
Framboise: Fransk ord for hindbær-likør, anvendt om lambic-brygget eller destilleret variant. Smagen er frugtig og syrlig-sød. Ordet er poetisk og genkendeligt i gastronomiske sammenhænge og let at passe ind i gitter.
Gudedråbe: Endnu en figurativ vending for udsøgt likør, som nydes dråbevis som nektar fra gudeverden. Ordet udstråler høj kvalitet og forfinede smagsindtryk og optræder i kryptiske krydsord som billedlig beskrivelse.
Herbsaint: Amerikansk anislikør skabt i New Orleans som absinterstatning post-forbudstid. Navnet spiller på fransk ’herbe sainte’. Bruges i klassisk Sazerac-cocktailen til glas-rinsing. Ordet er relativt kort, hvilket gør det attraktivt i krydsord.
Lingering: Engelsk adjektiv brugt som vare-navn for langsomt lagret jordbærlikør. Beskriver, at smagen hænger længe i ganen. Selvom mindre kendt, ordet dukker op i nyere gourmetkrydsord, hvor spritbrands bruges som stikord.
Mirabelle: Gul blomme-likør populær i Frankrig og Tyskland. Destilleret af mirabelle-blommer og lagret for at bevare blomstret aroma og mild mandelnote. Ordet er både frugt og produkt, hvilket gør det alsidigt i krydsord.
Slivovitz: Østeuropæisk blomme-brændevin; nogle varianter sødes, hvorfor kategorien kan falde under likører. Smagen er kraftig, frugtrig og let mandelagtig fra stenene. Navnet stammer fra slavisk ord for blomme, ’sliva’.
Tia maria: Jamaicansk kaffelikør med rom som ryggrad samt vanilje og karamelnoter. Ifølge legenden reddede en tjenestepige opskriften under kolonitidens uroligheder. Den silkemørke drik spiller hovedrolle i cocktailen Tia Espresso Martini.
Underberg: Tysk fordøjelsesbitter på kun 20 ml flasker pakket i brunt papir. Indeholder 43 alpine urter. Selvom markant bitter, klassificeres den som likør. Flaskens særprægede form gør den ikonisk på europæiske barhylder.
Æggelikør: Likør fremstillet af æggeblommer, sukker og spiritus, kendt i Tyskland som Eierlikör. Tyktflydende konsistens gør den populær over is eller i påske-desserter. Ordet er kort og oplagt til skandinaviske krydsord.
Øre-snaps: Humoristisk betegnelse for billig, sød kiosklikør solgt i små plastposer ved stadion; navnet antyder prisen i gamle øre. Endnu et kryptisk, folkloristisk ord som krydsordskonstruktører elsker at flette ind.
Likør Krydsord på 10 bogstaver
Her er 27 gode bud på ord med 10 bogstaver til 'Likør'.
Banoncello: Nymodens banan-cello-likør skabt efter limoncello-modellen. Intens, tropisk banansmag forenet med italiensk grappa. Sjældent set i Danmark, hvilket gør det til tricky, men korrekt krydsordsløsning under temaet likør.
Becherovka: Tjekkisk urte-likør fra Karlovy Vary med lang medicinal tradition. Smager af kanel, nellike og bitre urter. Ofte serveret koldt som ’bécherovka tonic’ under navnet Beton. Kan derfor fremstå både digestif og cocktail.
Birnelikør: Schweizisk pærelikør lavet af Williamine-pærer. Mild, blomstret profil, nydes som schnapps eller desserttilsætning. Navnet er kort men nichepræget; krydsordsløsere skal holde tungen lige i munden med dialektal udtale.
Blåbærdram: Nordisk blåbærlikør tilberedt ved at lade bær trække i vodka og sukker. Intens lilla farve og skovduft. Bruges i gløgg eller over oste. Ordet er enkelt og kombinerer bær med dram-begreb.
Bärenjäger: Tysk honninglikør oprindeligt skabt til at lokke bjørne; baseret på vodka med tyk honningsødme. Flasken prydes af bjørnefængerklædt jæger. Kan nippes rent eller indgå i te som varmende, rustik vinterdrik.
Chartreuse: Legendarisk grøn eller gul likør lavet af karteusermunke siden 1600-tallet. Opskriften rummer 130 urter, hvilket skaber intens urtearoma, sødme og markant alkoholstyrke. Navnet har givet farven chartreuse i farveskalaen.
Figenlikør: Middelhavsinspireret likør hvor tørrede figner trækker i brandy med sukker og kanel. Smagsprofil er dyb, næsten karamelagtig. Anvendes i kager og osteanretninger. Giver varm efterårsvibe til ordgåden.
Frangelico: Hasselnødde-likør fra Piemonte med karakteristisk munkeflaske formet som en kappe. Smager af ristet hasselnød, kakao og vanilje. Ideel i kaffe, desserter eller sammen med isterninger som nøddearomatisk eftermiddagsforkælelse.
Frugtlikør: Samleord for likører baseret på kirsebær, hindbær, citrus eller tropiske frugter. Passer i krydsord når præcis type ikke er angivet. Fremkalder billeder af farverige flasker og duftende frugtplantager på flasken.
Goldwasser: Historisk polsk-tysk likør fra Gdańsk med ægte bladguldflager svævende i flasken. Kryddersmag af kardemomme, koriander og kvan. Guldstøv symboliserer velstand, og drikken fik ry som kejserlig gave til kongelige gæster.
Guavaberry: Saint Martin-likør lavet på indfødte guavabær, rom og sukker. Populær omkring jul på øen. Smagen er unik, let krydret og frugtrig. Navnet er eksotisk men fonetisk tydeligt, perfekt til temakrydsord.
Hpür-likör: Moderne tysk vegansk kokos-ananas-cremelikør uden mejeriprodukter. Markedsført til sundheds-bevidste millennials. Ekstra umlaut og bindestreg gør navnet kryptisk i krydsord, men stadig under kategorien likør.
Irish mist: Irsk whisky-honning-urtelikør fra 1947. Markedets ældste irske likør. Navnets tågede mystik henviser til Keltiske sagn. Nydes på is eller over vanilla ice-cream. Populært gavevalg ved St. Patrick’s Day.
Kaffelikør: Kategori af likører fremstillet med kaffebønner; eksempler er Kahlua, Tia Maria og Borghetti. Intens kaffesødme kombineres med alkoholisk varme. I krydsord fungerer ordet som enkelt, deskriptivt svar på likør.
Kvannlikør: Nordisk urtelikør baseret på den arktiske plante kvan. Smagen minder om selleri, anis og grønne urter. Opretholde gammel vikingetradition som fordøjelsesbitter. Navnet er kort, men indeholder sjældent ’kv’-konsonantpar.
Limoncello: Solgul citronlikør fra Syditalien, især Amalfi- og Sorrentokysten. Lavet ved at udtrække æteriske olier fra citronskal i ren alkohol, tilsat sukkersirup. Serveres iskold som forfriskende digestif eller aromatisk cocktailbase.
Meloncello: Cremet melonlikør fra Campania baseret på cantaloupe. Serveres iskold som dessertshot. Farve og smag minder om sorbet. Ordet bruger samme suffix som limoncello og tjener derved som nem krydsordsparallel.
Nøddelikør: Paraply for hasselnød, valnød eller pistacie-likører. Frangelico og Nocino er klassiske eksempler. Velegnet til dessertcocktails. Krydsord kan bruge det som generel betegnelse når ledebogstaver indikerer mange konsonanter.
Peppermint: Engelsk-dansk betegnelse anvendt for klar pebermynte-likør, særligt kendt fra De Kuyper. Den iskolde, sødlige mentholsmag bruges til at fremhæve chokolade-desserter og vintercocktails. Ordet optræder ofte alene i danske krydsord.
Rosenlikør: Aromatisk pink likør fremstillet af rosenblade og rosenolie, ofte tyrkisk. Floralt, parfumeret produkt der nydes afkølet eller bruges til dessertglasur. Ordet har romantisk klang og fungerer som poetisk krydsordsløsning.
Sandelikør: Likør baseret på sandeltræsolie og aromatiske krydderier, brugt i asiatisk inspirerede cocktails. Meget sjælden, men navnet kan dukke op som kryptisk krydsords-overraskelse, idet sandeltræ antyder eksotisk, parfumeret drik.
Sheridan's: Dobbeltflasket irsk likør med separat kaffechokolade-sektion og vanilje-fløde-sektion. Ved ophældning skabes lagdelt effekt. Opfundet 1994 og specialdesignet til at ligne en kaffekande. Perfekt dessert i glas for visuel wow-effekt.
St-germain: Fransk hyldeblomst-likør lanceret 2007. Elegant art-deco flaske og raffineret smag gjorde den barverdenens darling. Essentiel i mange moderne cocktails. Bindestreg og apostrof giver krydsordsteknisk særpræg.
Triple-sec: Generisk betegnelse for klare, tørre appelsinlikører destilleret tre gange for ekstra aroma. Uundværlig i mange klassiske cocktails og fungerer som mindre sød erstatning for Cointreau. Navnet betyder simpelthen ’tre gange tør’.
Urtebitter: Sammensat ord for bitre urtelikører som Fernet eller Underberg. Selvom smagen er bitter, klassificeres den som likør grundet urtesukkerindhold. I krydsord kan ordet dække bredt uden at specificere mærke.
Yukon jack: Canadisk whisky-likør med honning-citrusprofil markedsført som ’Black sheep of Canadian Liquors’. Stærkere end de fleste, men tilstrækkelig sød for at kategoriseres som likør. Navnet fremkalder vilde nordlige landskaber.
Yuzu-likør: Japansk citruslikør lavet på aromatisk yuzu. Balancerer skarp syrlighed og parfumeret duft. Bruges i moderne mixologi og dessertdressinger. Bindestreg giver krydsordet håndtag, mens ordet signalerer asiatisk finesse.
Likør Krydsord over 10 bogstaver
Vi har fundet disse 44 ord med mere end 10 bogstaver, der kan bruges i et krydsord med ledetråden 'Likør':
Benedictine: Fransk urte- og krydderlikør fra 1860’erne, oprindeligt opfundet af munke i Fécamp. Indeholder 27 botanicals, hvor hemmelige ingredienser giver kompleks smag af honning, citrus og krydderier. Bruges i klassiske cocktails som Singapore Sling.
Creme likør: Kategori for fløde-baserede likører, eksempelvis Baileys eller Amarula. Teksturen er tyk og cremet, hvilket giver navnet. Krydsordsløsning ’cremelikør’ fungerer når man søger overbegreb snarere end konkret brand.
Dolce latte: Markedsnavn for italiensk mælkebaseret karamel-likør. Navnet betyder ’sød mælk’. Tyktflydende, ideel over gelato eller pandekager. Musikalsk klang gør ordet mindeværdigt i krydsord med kulinarisk tema.
Herzkirsche: Tysk for ’hjertkirsebær’ – brugt som navn på sød kirsebærlikør. Romantisk klingende ord til kryptiske krydsord. Smagen leger mellem intens frugt og mandelnoter fra stenene, ideel til chokoladedesserter.
Kriek-likør: Belgisk kirsebær-baseret lambic-likør destilleret fra øltypen kriek. Kombinerer kirsebær-syrlighed med malt-sødme. Bruges i gastro-cocktails. Ordet indeholder bindestreg og giver dermed specifik bogstavstruktur til krydsord.
Lakridsshot: Dansk populærbetegnelse for sød salmiak-likør, serveret som kolde shots i nattelivet. Indeholder anis og salmiakpulver. Navnet er selvforklarende og kort nok til let indpasning i krydsord.
Porto-likør: Portvins-baserede likører med ekstra aromatisering af kirsebær eller chokolade findes under navnet porto-likør. Kombinerer den stærke hedvins sødme med liqueur-kategoriens krydderprofil. En mulig krydsordsløsning for vinøs likør.
Branca menta: Pebermynte-udgave af Fernet-Branca skabt i 1960’erne. Balancerer kraftig bitterhed med frisk mentol. Serveres ofte iskold som shot om sommeren i Italien. Krydsord kan bruge navnet på grund af sin karakteristiske kontrast.
Eisweinlikör: Tysk dessertlikør baseret på koncentreret isvin tilsat spiritus. Intens frugtsødme og honning. Kombinationen af lange tyske sammensatte ord udgør klassisk krydsordsudfordring, hvor man skal tælle mange bogstaver.
Gammel dansk: Dansk bitterlikør fra 1964 med 29 urter, rødder og blomster. Morgenbitter ved jagt, snaps ved julefrokost eller digestif efter tung sovs. Navnet er så indgroet, at det ofte blot kaldes en ’likør’.
Havtornlikør: Skandinavisk superfood-likør baseret på tangy havtornbær fra kystklitter. Lys orange farve, vitaminrig, men stadig sød. Populær hos nordiske michelin-barer. Ordet passer i regionale mad-krydsord.
Honninglikør: Sødlige spiritusprodukter hvor honning er primær sødemiddel, fx Bärenjäger eller med-baserede varianter. Smagen er blød og urtet. Kan ligeledes anvendes i te. Ordet tilbyder universal krydsordsløsning hvis specifik produktviden mangler.
Jägermeister: Tysk urtelikør med 56 hemmeligholdte ingredienser inklusive ingefær, stjerneanis og citrus. Varemærket gør brug af hjort og glorie som reference til skytshelgen for jægere. Serveres iskold som shot eller digestif efter jagt.
Krydderlikør: Generisk betegnelse for likør smagt til med krydderier som kanel, kardemomme eller stjerneanis. Anvendes i opskrifter og cocktailbøger, hvor smagen skal være varm og aromatisk. Velegnet krydsordsløsning når ledetråd er mere åben.
Pisang ambon: Neongrøn bananlikør fra Holland inspireret af indonesiske smage. Sød tropisk bananaroma med strejf af citrus gør den populær i festlige shooters og farverige drinks som Green Banana. Navnet betyder ’ambulant banan’.
Rock and rye: Amerikansk rye-whiskey sødet med klippesukker og citrus. Opstod som medicin i 1800-tallet; nu retro-cocktailbasis. Selvom base er whiskey, gør sukker-tilsætning den til kategorien likør. Navnet emmer af saloon-nostalgi.
Black sambuca: Mørk variant af klassisk sambuca farvet med hyldebær eller lakridskul. Aromen er dybere, mindre sød, med kraftig lakridsprofil. Serveres typisk som shot, ofte antændt for dramatisk effekt i baren.
Brombeerlikör: Tysk brombær-likør med dyb violet farve. Serveret over vaniljeis eller som Kir-variation. Det sammensatte ord gør tyske specialiteter attraktive i europæiske krydsordspuslerier med lange bjælker.
Cachaça-likør: Brasiliansk sukkerrørsbrændevin kan sødes og aromatiseres til likør, eksempelvis med passionsfrugt. I krydsord kan kombinationen af ’cachaça’ og ’likør’ bruges som sammensat ord med eksotisk flair.
Grand marnier: Premium fransk likør baseret på cognac tilsat bitre appelsiner fra Caribien. Den ravgyldne drik kombinerer druebrandyens dybde med citrusfrugtens friskhed. Bruges flambé i Crêpes Suzette eller som luksuriøs ingrediens i cocktails.
Lavendellikør: Provence-inspireret urtelikør destilleret på lavendelblomster. Delikat lilla nuance og duftende smag, anvendt i sommer-spritz. Navnet balancerer konsonant- og vokalhyppighed ideelt i typiske danske krydsordrækker.
Limettencello: Tysk-italienskinspireret lime-likør lavet efter limoncello-princip. Skarpere citrus, fluorgrøn farve. Drikkes iskold om sommeren. Navnet er langt men logisk, perfekt til tværgående krydsordslinjer med mange konsonanter.
Medeira-likør: Sød madeira-vin tilsat ekstra spiritus og sukker kan kaldes madeira-likør i ældre opskrifter. Selvom mere vin end spiritus, bruges betegnelsen som dessertlikør. Ordet passer i historiske krydsordsflader.
Parfait amour: Lilla fransk-hollandsk likør med viol, rosenblad, appelsin og vanilje. Navnet betyder ’fuldkommen kærlighed’, hvilket gør den ideel til romantiske anledninger. Farven giver dramatiske cocktails, mens duften minder om gammeldags bolsjer.
Pistacielikør: Grønlig nøddelikør fremstillet af pistacienødder. Bydrager cremet, let eksotisk nøddearoma til cocktails og bagværk. Mindre kendt på markedet men et legitimt kategorinavn, som derfor kan snige sig ind i svære krydsord.
Cherry heering: Dansk kirsebærlikør skabt 1818 af Peter Heering. Bruges i Singapore Sling og Blood & Sand. Baseret på stevnsbær, krydderier og modne lagringstønder, hvilket giver dyb rubinfarve og let mandelbeslægtet eftersmag.
Chokoladelikør: Umbrella-betegnelse for kakao-smagende likører som Mozart eller Godiva. Typisk rig, sød og dessert-orinteret, anvendt i mudslide-cocktails, kager eller kaffe. Ordet er selvforklarende og hjælper krydsordsløsere med manglende bogstaver.
Karambolalikør: Tropisk stjernefrugt-likør med syrlig friskhed og let sødme. Den stjerneformede frugt giver eksotisk appel. Navnet er langt men fonetisk logisk, hvilket er praktisk for krydsordskonstruktører, der søger sjældent anvendte bogstaver.
Kærlighedsdrik: Romantisk udtryk for elskovs-eliksir, forankret i myter om drikke der fremkalder passion. Mange historiske likører, især krydder- og frugtvarianter, blev markedsført som afrodisiak, hvorfor ordet passer figurativt til ledetråden.
Orange curacao: Klassisk orangefarvet version af curaçao smagt til med tørre laraha-appelsiner og sukker. Farvestoffet giver cocktails ravgyldent skær. Navnet indeholder geografisk tilføjelse, hvilket giver præcis længde til visse krydsord.
Wasabi-liqueur: Eksperimentel japansk-inspireret likør med let sødme og varmende wasabi-sting. Populær i avantgarde-cocktailbarer. Navnet kombinerer velkendt sushi-krydder med fransk-engelsk liqueur, hvilket driller konventionelle krydsordshjerner.
Creme de banane: Sød, gul bananlikør brugt i tropiske cocktails og desserter. Smager af moden banan med hint af vanilje. Giver cremede milkshakes og flambé-effekt, eksempelvis over pandekager eller bananas foster.
Crème de cassis: Sort solbærlikør fra Bourgogne; essentiel i Kir og Kir Royal-drinks. Den fyldige bærsmag kombineres med udpræget sødme, hvilket gør den velegnet i desserter, saucer og over is. Opfundet af liguster-munke 1841.
Crème de menthe: Pebermyntelikør fås i klar eller grøn udgave. Smagen er frisk, kølende og sød, populær i dessertcocktailen Grasshopper. I krydsord kan navnet pege på generel mynte-likør, nydt som mundfrisker efter kraftigt måltid.
Moonshine-likør: Amerikansk hjemmebrændt sprit efterfølgende sødet med bær eller karamel, sælges i sylteglas. Selv om ’moonshine’ normalt er rå whisky, gør tilsætning af sukker den til likør. Navnet vækker forbudstidromantik.
Pernod absinthe: Moderne grønfeelikør genopfrisket efter absinthelegalisering. Indeholder malurt, anis og fennikel. Bruges med fontæne og sukkerknald ritual. I krydsord kan ’absinthe’ underopdeles som likør, selvom alkoholstyrken er høj.
Rockshore mango: Smagsvariant af irsk spiritus med mangolikørprofil. Anvendes i tropiske longdrinks. Selvom relativt nyt produkt, ordet kan dukke op i opdaterede krydsord for at drille erfarne løsere med moderne branding.
Danziger kräuter: Tysk urtelikør fra tidligere hansestad Danzig. Indeholdt altid krydderurter fra Østersøkysten og ravfarve fra lagring. Optræder i gamle danske cocktailbøger, derfor et plausibelt krydsordssvar, selvom mærket i dag er sjældent.
Southern comfort: Amerikansk frugtagtig whiskylikør opfundet i New Orleans 1874. Indeholder fersken, orange, kanel og vanilje henover whiskey-base. Bliver nydt rent, med cola eller i den klassiske Scarlett O’Hara-cocktail inspireret af ’Borte med Blæsten’.
Crème de violette: Floralsk, lilla viol-likør først produceret 1800-tallet. Central i klassiske Aviation-cocktail. Duft af kandiseret viol gør den romantisk og nostalgisk. Navnet klinger fransk fint og fylder mange bogstaver i krydsord.
Sambuca con mosca: Italiensk udtryk for sambuca serveret med tre kaffebønner symboliserende sundhed, lykke og rigdom. Kaffebønnerne kaldes ’fluer’. Kan stå som selvstændigt krydsordssvar, hvis ledeordet antyder serveringsritual.
Ardbeg serendipity: Sjælden skotsk whisky-likør blandet fejlagtigt under lagring—marketing kaldte det serendipitet. Selvom base er whisky, sødmeklassificeringen gør den til likør. Navnet er langt, men charmerer kryptiske krydsordsløsere.
Mandarine napoléon: Belgisk mandarinskal- og cognacbaseret likør opkaldt efter kejseren, der angiveligt elskede citrus. Opskriften blev udviklet af Napoleons huslæge. Smagen er varm, krydret og frugtig, perfekt i efterårs-Old Fashioned-twist.
Elderflower liqueur: Hyldeblomst-likør, mest kendt som St-Germain. Floral, let citruspræget og sommerlig. Vigtige ingrediens i Hugo Spritz. Det engelske ord kan forekomme i danske krydsord, hvor internationale navne accepteres.
Vi håber, at du nu har fundet netop den likørsvariante, der passer til dit krydsord. Med i alt 163 muligheder burde der være rigeligt at vælge imellem, uanset hvor finurlig eller kort ledetråden er. Er du stadig på jagt efter flere løsninger eller andre udfordrende krydsordsgåder? Besøg Homepage.dk, hvor vi løbende opdaterer med nye ordlege, nyttige tips og inspiration til din næste krydsogtværs. God fornøjelse med krydsordene – og husk, at vi altid står klar med flere forslag og idéer, når du har brug for det!
|
Fun Fact
Vidste du at... Tim Berners-Lee blev slået til ridder af Dronning Elizabeth II i 2004 for arbejdet med WWW.
Hvorfor Homepage.dk?
I en tid hvor alting er AI og automatiseret, med fancy animationer og tracking alle vegne går vi den anden vej!
Manuelt kurateret linkkatalog - rent indhold, ingen form
Det er det gode gamle internet - som dengang far var dreng.
|