Homepage.dk

Din startside på nettet! Registreret siden 1997

Udgivet i Krydsordsspørgsmål med M

Mad Krydsord


Velkommen til Homepage.dk’s ultimative guide til alt om “Mad” i krydsord. Som krydsordseksperter har vi scannet ordforrådet og samlet hele 154 forskellige løsningsforslag, så du aldrig løber tør for idéer, når du står med ledetråden “Mad”.

Mad er et oplagt ord i danske krydsord, fordi det både kan dække over hverdagens retter, gourmetoplevelser og helt specifikke spisegenstande. Derudover åbner det op for mange sammensætninger og afledte ord, hvilket gør det til en populær udfyldning i alle sværhedsgrader.

Hvorfor er “Mad” så elsket i krydsord? Først og fremmest er det kort og nemt at indsætte, men samtidig rummer det et væld af betydninger – fra gastronomiske begreber til ernæringsfaglige termer og folkelige udtryk. Denne fleksibilitet giver mere plads til variation og sjove ordspil.

Hos Homepage.dk får du ikke kun en lang liste med 154 ord. Vi har til hvert enkelt forslag udarbejdet en kort, informativ beskrivelse, så du kan dykke ned i betydningen, historien eller brugen af netop dét ord. På den måde får du udvidet dit ordforråd og bliver endnu skarpere på krydsordskonstruktion.

Uanset om du er nybegynder eller garvet krydsordsløser, håber vi, at vores samling af “Mad”-ord vil gøre dine puslespil endnu sjovere og mere udfordrende. God fornøjelse med at udforske de 154 bud på ordet Mad!

Mad Krydsord 2 bogstaver

Vi har samlet 3 relevante ord med 2 bogstaver til ledetråden 'Mad'.

  1. Is: Frossen dessert, men også frossent vand. Det korte to-bogstavs­ord er multikunstner i krydsfelter, hvor man mangler minimal længde. Kan stå alene som svar på ’kold dessert’ eller ’frossent vand’.

  2. Te: Opkvikkende drik lavet af blade. To bogstaver, perfekt til ultra-korte felter. Kan også henvise til bogstavet ’T’. Krydsord anvender denne dualitet i kryptiske spor.

  3. Æg: Køkkenets schweizerkniv: kogt, spejlet, pocheret. To bogstaver plus diakritisk æ, hvilket i krydsord er genialt som kort udfyldning. Ordet bruges også metaforisk i ’ægteskab’, men her handler det om mad.

Mad Krydsord på 3 bogstaver

Vi fandt 5 ord med 3 bogstaver, som matcher 'Mad'.

  1. Ost: Faste eller bløde mejeriprodukter. Bruges i ’ost og vin’-aftener og i billedlig ’osteklokke’ om isoleret miljø. Tre bogstaver, en vokal, to konsonanter – en evergreen til ethvert krydsord.

  2. Pho: Vietnamesisk risnudelsuppe. Kun tre bogstaver, men udtales ’fø’. Den korte længde og fremmedartede udseende gør det til yndlingsløsning i kryptiske krydsfelter, især ved behov for konsonant-fattig udfyldning.

  3. Ras: Forkortelse for ’ryge- og spisepause’ i forsvaret: RAS! Men også dialektord i Sønderjylland for madrest. Dets korte tre bogstaver gør det til berygtet kryptisk nøgle i kryds- og ordbingo.

  4. Ret: Dækker alt fra juridisk anliggende til en enkelt portionsanretning. I køkkenet taler man om hovedret, forret og dessert. Som ordspil bruges det hyppigt netop på tværs af betydningerne i de klassiske aviskryds.

  5. Wok: Rundbundet kinesisk pande og samtidig navnet på retterne tilberedt i den. Kun tre bogstaver, to konsonanter omkring vokalen, charmerende asiatiske associationer. Perfekt til korte krydsfelter om stegegryder.

Mad Krydsord 4 bogstaver

Disse 21 ord på 4 bogstaver opfylder krydsord-ledetråden 'Mad'.

  1. Brie: Fransk hvidskimmelost, men i supermarkeder blot skiveost til weekendhygge. Fire bogstaver, to vokaler centreret. Perfekt i hjørner af krydsdiagrammer med stiv plads. Desuden navnet på regionen hvor osten stammer.

  2. Diæt: Både slankekur og særligt sammensat måltidsregime for syge. I Folketinget er en ’diæt’ også økonomisk godtgørelse, hvilket giver finurlige tvetydigheder, som krydsordsforfattere elsker at bringe i spil.

  3. Fare: Gamle bibelske tekster bruger 'fare' i betydningen at spise. I moderne sønderjysk høres stadig udtryk som 'Nu fared vi' – altså 'vi spiste'. Derfor dukker ordet tit op som klassisk krydsordslurendrejer.

  4. Fond: Grundlage kogt af ben og urter. Fire bogstaver, slutter på d. Kan i økonomi betyde investeringsfond. Sammenblanding skaber dobbeltspillende krydsordsløsninger for viderekomne.

  5. Føde: Kan være både verbet ’at føde et barn’ og substantivet for mad. I gamle matrikellister taler man om ’fri føde og logi’. Så lægger krydsordet fælder ved at kombinere betydninger på tværs af kontekster.

  6. Grød: Nordisk basisret lavet af korn kogt i væske. Nydes fra risengrød til havregrød og bruges overført i 'følelsesgrød' om sammenrodet stof. I krydsord er det kort, konsonantrigt og derfor populært.

  7. Junk: Kort for junkfood – kalorierig, næringsfattig spise. Lånt fra engelsk skældsord for skrammel. Optræder i brancher fra finans ('junk bonds') til e-mail ('junk mail'), men i madkontekst handler det om friture og cola.

  8. Kage: Sød bagværk generelt. I ordsprog ’tage kegler og kage’ eller ’med kage på’, som betyder ekstra. Firebogstavs­ord med to konsonanter klemt inde; oftest blank linje under ledetråden ’bagværk’.

  9. Kiks: Sprødt, tørt bagværk; i slang betyder det ’fejl’. Fire bogstaver, to k’er, s’er, intenst konsonant-tungt – perfekt til kryptiske hjørner. ’Det gik kiks’ spiller på mad og mishap samtidigt.

  10. Kost: Et gammelt, bredt ord for al slags spiselig næring. Bruges både i ernæringsråd, munkeordenernes dagligdag og sygdomsdiæter, hvor man taler om at lægge sin kost om eller følge en bestemt kostplan for sundhedens skyld.

  11. Laks: Fed rød fisk, røget, gravad eller grillet. Fire konsonanter efter hinanden, eksemplarisk til at låse felter fast. Kan også være farven ’lakserosa’ eller blank, forgyldt gave­­beklædning.

  12. Menu: Fra fransk. Kan betyde hele kortet på restaurant, en fastsat rækkefølge af retter eller digital oversigt på en skærm. I krydsord forbindes det dog oftest med listen over dagens tilbud af mad og drikke.

  13. Olie: Fedtstof fra planter eller dyr; olivenolie er køkkenets konge. Fire bogstaver, to vokaler i midten. Kan også betyde petroleum. Krydser derfor teknisk og kulinarisk domæne i krydsdiagrammet.

  14. Pita: Rundt, hult brød fra Mellemøsten. Fyldes med kebab, falafel eller salat. Fire bogstaver, to vokaler, to konsonanter – ren guldgrube for krydsord, især når ledetråden nævner ’hulbrød’ eller ’lommebrød’.

  15. Pure: Most mad til babyer eller gastronomers selleripuré. Ordet kan også som adjektiv betyde ’ren’. Den dobbeltrolle skaber tvetydighed i krydsord. Staves uden accent på dansk, hvilket forvirrer franske purister.

  16. Rest: Det der blev tilovers efter måltid: rester. Fire bogstaver, to konsonanter yderst. Kan i matematisk forstand være resultat af division. Fleksibel dobbeltbetydning, som krydsord-arkitekten kan udnytte.

  17. Salt: NaCl, bordets vigtigste krydder. Fire bogstaver, to konsonanter. Bruges i vendingen ’tage det med et gran salt’. Står også for ’usandsynlighed’. Derfor elsker krydsord at placere det bag dobbelttydige ledetråde.

  18. Sild: Marineret eller stegt fisk, uundværlig til snaps. Er også slang for kvinde i ældre dage: ’en lækker sild’. Derfor kobler krydsordet ofte ordet til både mad og flirt, alt efter humør.

  19. Smør: Pisket fløde til gul fedt. Tre bogstaver og dansk ø. Kan betyde smørelse på alt fra brød til maskiner. Også i udtryk 'smør på brødet' om indtægt. Kort og kongeklar til krydsord.

  20. Sovs: Flydende smagsgiver til kød og kartofler. Fire bogstaver, to s’er. ’Sovs og kartofler’ er idiom for traditionel dansk madstil. Ordet bruges også om ’snak’ – ’stå og sovse’, udnyttet i krydsord.

  21. Taco: Mexicansk majs- eller hvedepandekage fyldt med kød, grønt og salsa. Firbogstavsord med to vokaler i midten, utroligt praktisk i krydsnød. Udtales ’takko’, men staves med c – endnu en drilsom detalje.

Mad Krydsord 5 bogstaver

Følgende 27 ord med 5 bogstaver kan bruges i dit krydsord med 'Mad'.

  1. Aioli: Hvidløgsmayonnaise fra Catalonien. Fem bogstaver, fire vokaler, én konsonant – ekstrem sjælden konfiguration. Kurver gerne gennem snævre felter, hvor andre ord ikke passer.

  2. Bolle: Lille rundbrød, men også verbalt udtryk for kærlig aktivitet. Dermed oplagt dobbeltbetydning i krydsord. Fem bogstaver, to l’er. Kan være fødselsdagsbolle, teboller eller ’at bolle’ – konteksten afgør.

  3. Curry: Engelsk paraply­navn for indiske krydderretter. Fem bogstaver, to r’er – flot symmetri i gitter. Kan også bruges som verbum: ’to curry favor’ (smiske). Dermed har ordet flere betydninger at lege med.

  4. Fløde: Fed toppet del af mælk. Fem bogstaver med ø. Brugt i ’flødebolle’ om hvide skumpuder – eller om forkælede mennesker. Ledetråden ’mælkefed’ peger oftest på dette ord i kryds.

  5. Frugt: Samlebetegnelse for æbler, pærer, bær; men bruges også metaforisk: ’frugten af arbejdet’. Krydser ernæring og poesibøger. Som firebogstavs­ord dukker det konstant op som kort svar til ledetråde om mad.

  6. Gouda: Hollandsk gul oste­klassiker. Fem bogstaver, to vokaler i front. Nogle udtaler ’g’ som guttural, andre k-agtigt. Ordet bruges såvel som bynavn i Holland, hvilket kan give alternativ ledetråd.

  7. Gravy: Engelsk for kødsky-sovs. Fem bogstaver, y-finale. Kan også betyde ekstra profit: ’gravy train’. Ordet bringer international nuance til danske kryds, især når ledetråden er ’engelsk brun sovs’.

  8. Grønt: Kollegialt værk sammen med ’frugt’ i supermarkedsafdelingen. Henviser til alle slags grøntsager og krydderurter. Ordet dækker også farven, miljøbevægelsen og symbolik for friskhed, så det har flere lag i krydsord.

  9. Kaffe: Sort drik brygget på bønner. Fem bogstaver, to f’er. Kan i slang betyde penge. Madrelateret og livsnødvendig for mange; tvetydig i krydsord, afhængig af oversættelse.

  10. Kebab: Mellemøstlig grillspydret, i Danmark ofte snittet okse- eller kalvekød i pitabrød. Staves med to b’er, hvilket kryds­ordsløseren skal huske. Ordet symboliserer multikultur og natteravne-mad efter bytur.

  11. Mezze: Mellemøstlig modstykke til tapas. Består af hummus, baba ganoush, dolma. Med to z-er er det kryptisk for danske læsere, hvilket krydsordskonstruktører nyder. Beskriver både tradition og retterne på fællesfad.

  12. Peber: Sort, hvid eller grøn. Fem bogstaver. I tradition: pebersvend/pebermø, som fylder 30 år og får peber. Ordet rækker derfor ud over madkrydderiet, præcis hvad kryptiske krydsord kan leve af.

  13. Pesto: Basilikumpuré med pinjer og parmesan. Fem bogstaver, trendy sinds 1990’erne. Bruges som suffiks i alt fra ’pastapesto’ til ’pestobrød’. I krydsord optræder det ofte som ‘grøn italiensk sauce’.

  14. Pizza: Italiensk fladbrød med tomat, ost og uendelige toppings. Optræder i teenageværelser, gourmetovne og fredagsfilm. Ordet er globalt velkendt, men forbliver nørdet i stavning med to z’er, et klassisk krydsordsdrilleri.

  15. Pålæg: Alt hvad man lægger på brød: ost, pølse, syltetøj. Har også finansbetydningen ’tillæg’ i tal. Accent-eget å i stavningen gør det særligt dansk og givetvis tricky for utilpassede løbere i krydsfeltet.

  16. Pølse: Lang, cylinderformet fars i skind. Danmarks ikoniske gade­køkkenmad. Bruges i metaforer: ’at få hele pølsen’, altså alt på én gang. Fuger også i sammensætninger som ’julepølse’. Giver vokal/konsonantmix der passer i krydsord.

  17. Ramen: Japansk nudelsuppe med bouillon, kød og grønt. Fem bogstaver, konsonant-vokal-skifte rytmisk. Populær streetfood i Norden nu, hvilket gør ordet mere almenkendt – men stadig tilpas eksotisk til krydsord.

  18. Rejer: Skaldyr, der havner på smørrebrød og i salater. Fem bogstaver med j-klang. I overført sprog siger man ’Det er rejer nok’ om penge. Herlig dobbeltbund for listige kryds.

  19. Salat: Blanding af grønt, men også slang for ’rod’, ’miks’. Eksempelvis ’tal-salat’. Fem bogstaver, let genkendelig. I madkontekst dækker det alt fra græsk salat til pastaversioner, men i krydsord kan begge betydninger gælde.

  20. Snack: Lille mellemmåltid eller appetizer. Lån fra engelsk, men fuldt integreret i dansk. Kan optræde som verbum: ’at snacke’. Brugt bredt fra sunde gulerodsstænger til chipsposer foran fodboldkampen fredag aften.

  21. Spise: Kan betyde selve handlingen at spise, men i mange krydsord står det for det konkrete måltid. Vender også op som substantiv i vendingen 'en god spise' om delikat mad, som gæster roser ved middagsbordet.

  22. Suppe: Flydende forret eller hovedret, varm eller kold. Udtrykket ’tynd suppe’ bruges om dårligt argument. Staves med dobbelt p, hvilket giver taktisk pladsforbrug i korsord. En superklassiker under ledetråden 'mad'.

  23. Sushi: Japanske ruller med ris, tang og fisk. Blev 1990’ernes trendsættermad i Danmark. Ordet rummer tre konsonanter og to u-lyd, let at placere i diagonale mønstre. Bruges også generelt om japansk takeaway-kultur.

  24. Tapas: Spanske småretter – ost, pølse, oliven – som deler venner omkring vin. Ordet er kort, modedyrket og internationalt. I krydsord knyttes det tit til ledetråden ’spanske snacks’ eller blot ’småretter’.

  25. Toast: Ristet brød eller den klassiske skinke-og-ost lom­me i sandwichjern. Kan også betyde skål i glas. Dermed dobbelt betydning, kronisk kryds­ordsguf. Staves samme på dansk og engelsk, fem klare bogstaver.

  26. Torsk: Hvidfisk fra kolde farvande; serveres med sennepssovs. ’Torsk’ kan i slang betyde ’fjols’. Kombinationen af mad og skældsord gør ordet belejligt som krydsordsgimmick ved humoristiske temaer.

  27. Tærte: Bagte dejskaller med sødt eller salt fyld. Bruges også figurativt om procentfordeling: ’sin del af tærten’. Fem bogstaver inklusiv æ, hvilket binder dansk diakritik ind i puslespillet.

Mad Krydsord på 6 bogstaver

Følgende 21 ord med 6 bogstaver kan bruges i dit krydsord med 'Mad'.

  1. Bordet: Selve møblet, men også metonym for den mad der serveres: ’Dagens bord’. I gamle sange synges om landets ’fede bord’. Derfor kvalificerer ordet sig ofte som kreativ krydsløsning til kort ledetråd.

  2. Buffet: Selvbetjeningsbord med mange retter, men også fransk inspireret møbel. Staves med to f’er, hvilket kan drille. Kan betyde endeløs række rejer til sølvbryllup eller hotelmorgenmad med ost og wienerbrød.

  3. Burger: Kødfars i bolle med tilbehør. Kommer i varianter fra fastfood til luksus. Kan bruges som suffix i veggieburger. I krydsord dukker det hyppigt op som kort svar under ledetråde om amerikansk mad.

  4. Forret: Måltidets første servering, typisk lettere end hovedret. Seks bogstaver, to r’er midt i. Kan i jura betyde retssag i første instans; dobbelt betydning i krydsord muliggør finurlige hints.

  5. Gratin: Fransk term for ovnret med brunet osteskorpe. Bruges om kartoffelgratin såvel som fiskegratin. I visse dialekter udtales ’græ’ten’, men staves med n – denne modsætning udnytter kryds­ordsmagere med glæde.

  6. Hotdog: Pølse i brød med remoulade, ketchup, sennep og ristede løg. Importeret fra USA men ’danskificeret’. To stavelser, løjerlig stavning og hunde-associationer gør ordet til sjovt krydsordssvar.

  7. Kompot: Sød frugtmos til desserter; rabarberkompot er klassiker. I 1800-tallet fandtes også kødkompot. Seks bogstaver, k-o-m-p-o-t, klangfuldt. Kan i daglig tale betyde sammenblanding, hvilket giver krydsordsmagere semantisk ammunition.

  8. Køkken: Selve rummet hvor mad laves, men også kulinarisk tradition, eksempelvis det italienske køkken. Kan i overført betydning betyde hele den organisation der forsyner tropper, skibe eller børnehaver med daglig mad.

  9. Middag: Betød oprindeligt måltidet midt på dagen, men bruges nu mest om aftensmad eller finere selskab. I dialekter hedder frokosten stadig middag. I overført betydning kan man ’inviteres til middag’ – et arrangement, ikke bare mad.

  10. Måltid: Markerer de tre hovedpunkter på dagen – morgenmad, frokost og aftensmad – men bruges også billedligt om livsfaser. Man taler om at nyde et måltid i fred såvel som at tage for sig af livet.

  11. Natmad: Måltid sent på natten efter fest. Seks bogstaver, to m’er. Typisk hotdogs, pizza slice eller suppe. Krydsord bruger det i kulturelle temaer om bryllup eller studenterkørsel.

  12. Næring: Stammer fra ’nære’, altså at give livskraft. Bruges om ernæringsmæssig værdi såvel som åndelig næring i litteratur. Et ord med varme konnotationer af omsorg, velegnet til filosofiske undertoner i krydsord.

  13. Omelet: Piskede æg stegt som pandekage, ofte med fyld. Seks bogstaver, fransk oprindelse. I krydsord bruges det nogle gange som humoristisk svar på ledetråder om ’splattet sammenklap’.

  14. Paella: Spansk risret med safran, skaldyr og kylling. Udtales ’pa-e-ja’, men staves med dobbel-l som j-lyd – præcis den slags stavning, der giver krydsordsløsere sved på panden.

  15. Panini: Italiensk flertal af panino, men på dansk bruges det som ental. Grillede brød med pålæg, populært i kaffebarer. Ordet slutter på i-i, sjældent i Norden, hvorfor krydsordsskabere ynder at snige det ind.

  16. Picnic: Udendørs måltid på tæppe. Seks bogstaver, starter og slutter med konsonant. Kan i slang betyde noget let: ’No picnic’ = ikke let. Dobbeltnuancering gør ordet til god krydsordskandidat.

  17. Ration: Fast del af proviant udmålt pr. person pr. time eller dag. Kendt fra krigstidens rationeringsmærker. I bredere sprogbrug taler man om ’sin daglige ration’ af alt fra vitaminer til hyggesnak.

  18. Sorbet: Frugt- eller bæris uden fløde. Seks bogstaver, fransk elegance. I gastronomi bruges det til at rense smagsløg mellem retter. Krydsord kobler det ofte til ’flødefri is’, hvilket leder tanken hertil.

  19. Sukker: Sødemiddel fremstillet af roer eller rørsukker. Seks bogstaver, dobbelt k i midten. Bruges i kælenavn ’sukkerknald’. Kan også være verbet ’at sukke’ i nutid. Dobbeltnuance gøres ofte til kryds-trick.

  20. Vaffel: Gittermønstret dejkage bagt i jern; kan være belgisk eller isvaffel. Seks bogstaver med dobbel-f; i amerikansk engelsk betyder ’to waffle’ at vakle – den tvetydighed udnytter nogle krydsord.

  21. Østers: Eksklusiv skaldyrsspise, åbnes med specialkniv. Kan indeholde perler – dermed symbolsk billede på skjulte skatte. Seks bogstaver, den danske lighed med ’Østersøen’ gør ordet dobbelt interessant.

Mad Krydsord på 7 bogstaver

Vi har samlet 12 relevante ord med 7 bogstaver til ledetråden 'Mad'.

  1. Dessert: Afslutningen på ethvert festmåltid. Fra fransk ’desservir’ – rydde af. Kan dække alt fra is til creme brûlée. I krydsord er det et klassisk svar på ledetråde som ’sødt punktum’ eller ’sidste ret’.

  2. Falafel: Krydret kikærtefrikadelle, vegetarernes kebab. Seks bogstaver hvor f og l gentages smukt. Bliver oftest sat i pita med tahin. Krydsord bruger det som alternativt svar når ledetråden peger mod ’orientalsk kødbold uden kød’.

  3. Frokost: Dansk midtvejsmåltid, typisk kl. 12, men ordet kan også dække rige julefrokoster med snaps. Derfor optræder det i både hverdags- og højtidssammenhænge og giver krydsordsløsere associationer til alt fra leverpostej til marineret sild.

  4. Gourmet: Fransk for en madconnaisseur. Henviser både til personen, der elsker raffineret smag, og til selve maden – gourmetburger, gourmetpølse. Bruges i krydsord som kort, snappy reference til udsøgt og ofte dyr spise.

  5. Honning: Bi-lavet sødme. Syv bogstaver, dobbelt n. Symbol på noget sødt og naturligt. I bibeludtryk ’land af mælk og honning’. Krydsordsløseren skal vælge mellem honning og sukker alt efter tværlinjer.

  6. Ketchup: Tomatsauce, burgernes bedste ven. Syv bogstaver, ch-stavning midt i ordet. Oprindelig kinesisk fiskesauce, men nu global burgerdressing. Krydsord bruger det som svar på ’tomatdressing’.

  7. Lasagne: Lag af pasta, kødsovs og bechamel. Børnefamilieklassiker og frossen favorit. Syv bogstaver med gn-kombination, typografisk udfordrende. Stammer fra italiensk ’lasagna’, men vi har taget e-endelsen til os.

  8. Protein: Kroppens byggesten; findes i kød, æg, bælgfrugter. Syv bogstaver, to konsonanter i front og slut. Ledetråden ’muskelføde’ eller ’byggesten i kost’ bruger som regel ordet.

  9. Risotto: Cremet italiensk risret, kogt i fond og vin. Ordet har to t’er og o’er – bølget klang. I krydsord bruges det ofte under ’italienske ris’ eller ’norditaliensk specialitet’, hvilket kræver kulinarisk baggrunds­viden.

  10. Rugbrød: Mørkt, syrligt brød bagt på rugmel, kernen i dansk madpakke. Betyder også i overført forstand det solide, det basale – ‘rugbrødsarbejde’ om daglig rutine kontra glamour. Krydsord elsker det for få vokaler.

  11. Soufflé: Luftig ovnret der hæver dramatisk. Seks bogstaver hvis accent tælles. Svært at lave og stave. I krydsord skal man huske é. Ledetråden ’luftig ovnret’ bringer straks soufflé i spil.

  12. Vitamin: Livsnødvendigt mikronæringsstof. Syv bogstaver, latinsk rod. Bruges i sprog som 'et skud vitamin' om opmuntring. Krydsordselskere kender ledetråden 'kosttilskud' som gateway til vitamin.

Mad Krydsord 8 bogstaver

Vi har samlet 23 relevante ord med 8 bogstaver til ledetråden 'Mad'.

  1. Aftenmad: Husligt ord for dagens sidste hovedmåltid, ofte brugt i børnefamilier. Kan også betegnes aftensmad. I krydsord dukker det tit op som modsætning til morgenmad og kombineres med temaer om dagens rytme.

  2. Biksemad: Ret af stegte kartofler og kød­rester, toppet med spejlæg og rødbeder. Navnet antyder improvisation. I overført betydning taler man om ’bikset sammen’ – noget sammensat hurtigt, præcis som retten selv.

  3. Bouillon: Fransk ord for klar suppe eller terning. Otte bogstaver og to l’er, on-endelse. Kan optræde som terning i instantform. I krydsord staves det somme tider uden n – men korrekt er med n til sidst.

  4. Frikasse: Hvid stuvning af kylling og grøntsager. Otte bogstaver, dobbelt s. Ordet har militær rangle i ældre køkkenslang. Ledetråden 'hønsegryde i lys sovs' sender dig straks til frikasse.

  5. Ganefryd: Poetisk ord for velsmag. Otte bogstaver, g-f konsonantklynge. Ledetråden ’smaglig glæde’ eller ’himmelsk mundfuld’ leder hertil. Ordet binder sanselighed ind i madbeskrivelseskryds.

  6. Gazpacho: Kold spansk tomatsuppe, serveres om sommeren. Otte bogstaver, z og ch i samme ord – sjælden kombination. Perfekt til at låse diagonale felter. Udtalen ’gath-pacho’ driller, præcis som krydsordet.

  7. Gryderet: Samlebetegnelse for langtidssimrede retter; boeuf bourguignon, gullasch. Fungerer også metaforisk om kompliceret, sammenkogt problemstilling. Ordet er otte bogstaver langt og alligevel almindeligt, perfekt som rygsøjle i krydsdiagram.

  8. Hakkebøf: Pandestegt bøf af hakket oksekød med bløde løg. Hurtig hverdagsret, men også festlig plage på motorvejscafeteriaer. Vokalen kombinerer kombination af dobbeltkonsonanter, perfekt til kryptiske rækker i skandinaviske krydsord.

  9. Hovedret: Den mættende del af menuen. Otte bogstaver, meget ligefremt. Bruges i krydsord som modsætning til forret og dessert, når temaet er ’menuopbygning’.

  10. Kalorier: Energimåleenhed i mad. Otte bogstaver, k-a start. Ordet er altid med i slankedagsorden. Krydser ofte med ’forbrænding’ i kost-tema-krydsord.

  11. Kostplan: Detaljeret skema over måltider designet af diætister, atleter eller slankekure. Indgår ofte i sundhedsartikler og fitness. Som ord i krydsord har det dobbeltkonsonant og sammensætning, der giver krydsfelt-sjov.

  12. Krydderi: Smagsgivende pulver eller frø som peber, oregano. Kan også betyde farve til historien: ’Lidt krydderi i fortællingen’. Otte bogstaver, dansk stavning, guld værd til ledetråden ’smagsgiver’.

  13. Madpakke: Brødskiver med pålæg pakket til skole eller job. Otte bogstaver, dannet af mad + pakke. I overført betydning 'selvforvaltet proviant'. Krydsord bruger det i skoletemaer og nostalgiske søndagsfelter.

  14. Opskrift: Instruktion til at lave retter. Kan også være ’opskriften på succes’. Otte bogstaver med skiftende konsonanter. Ordet findes i både kogebøger og strikkehæfter, hvilket skaber mulige kryds-twists.

  15. Parmesan: Hård italiensk ost, også kendt som Parmigiano-Reggiano. Raspet over pasta. Ordet har syv bogstaver og indeholder digrafen ’an-an’. Et kendt, men alligevel stavemæssigt faldgrube i krydsord.

  16. Proviant: Kortformen af proviantering. Betyder beholdning af fødevarer, typisk tørvarer eller dåsemad til langtur. Kan også stå for løn under kost og logi. Fungerer som seksbogstavsløsning med v og t som gode krydsbogstaver.

  17. Sandwich: John Montagu, 4. Earl of Sandwich, lagde navn til to brødskiver med fyld. Kan i Danmark være baneslang for en ’toastie’. Dets otte bogstaver og engelske stavning bruges som puzzle-udfordring.

  18. Smoothie: Tyk frugt- og grøntdrik. Otte bogstaver, tre vokaler sidst. Er også adjektiv: ’smooth’. Dermed kan krydsord fremmane dobbelte hints. Moderne sundhedsikon, turbodrikkes af kontorfolk efter spinning.

  19. Småkager: Små søde kager, især julesmåkager. Otte bogstaver, å-krydret ord. I krydsord ofte svar på 'kaffebordets fristelser'. Kan også bruges figurativt om små belønninger i projektarbejde.

  20. Sodavand: Kulsyreholdig læskedrik med sukker eller sødemiddel. Otte bogstaver, to d’er. Ordet trækker tråde til barndom, biografture. Ledetråd: ’brus i flaske’ = sodavand.

  21. Stuvning: Tyktflydende smørsovs med grøntsager, fx stuvet hvidkål. Bruges figurativt i ’en stuvning af problemer’. Ordet er otte bogstaver langt og fuldt af konsonanter, godt til at binde svære felter sammen.

  22. Tapenade: Provençalsk puré af oliven, kapers og ansjoser. Otte bogstaver, rytmisk og aromatisk. Leder tanken hen på middelhavssol i krydsordsudgaven. Kan forveksles med ’tapet’, hvilket giver potentiale for ordspil.

  23. Tartelet: Skallen af butterdej fyldt med høns i asparges eller lignende. Ordet stammer fra fransk ’tartelette’. I selskabslivet ses den på buffeter, og i krydsord scorer den højt på sjældne bogstavkombinationer.

Mad Krydsord på 9 bogstaver

Disse 14 ord på 9 bogstaver passer til krydsord-ledetråden 'Mad'.

  1. Anretning: Kan være både verbalmæssig handlingen at anrette og slutresultatet: selve serveringen. Ordet emmer af gamle husholdningsskoler, porcelæn og sølvfade. I krydsord placerer det sig mellem klassisk og kuriøst.

  2. Chokolade: Kakaobaseret sødme i plader, drikke og kager. Ni bogstaver; bh-løs konsonant­følgevogn. Kan også betyde farven brun eller kælenavnet ’chokoladefabrik’. Bruges jævnligt i kærligheds­metaforer i krydsord.

  3. Dumplings: Fællesnavn for fyldte dejpakker fra mange køkkener: gyoza, pelmeni, wonton. Ni bogstaver, to konsonant-klynger – en gave til ordnørder. Ledetråden kan lyde ’fyldt dejklump’, som peger direkte hertil.

  4. Grillspyd: Stykker kød/grønt sat på pind og grillet. Otte bogstaver. Sommerord, men også vinterskibrancher med kebab. I krydsord finder man det tit som ’marineret pindemad’.

  5. Klatkager: Stegte kager af risengrødsrester. Otte bogstaver. Husmoderråd mod madspild. Ledetråden ’risengrødsgenbrug’ peger på klatkager. Lækre i juletiden, men evig gæst i krydsdiagrammer.

  6. Kogekunst: Synonym for madlavningens ædle kunst. Ni bogstaver, to k’er giver tyngde. Bruges i kokkebøger og rubrikker. Ledetråden ’culinaria’ eller ’kunst i køkkenet’ peger hertil i klassiske weekendkryds.

  7. Kulinarik: Synonym for gastronomi, men mere akademisk klang. Bruges i restaurantanmeldelser og kokkeskoler. I krydsord ret sjældent, derfor er det en overraskende løsning, der kan redde et ellers håbløst felt.

  8. Marmelade: Syltet frugt på glas. Kræver over 45 % sukker ifølge lov. Bruges i talemåden ’Det er ren marmelade’ om noget flydende lækkert. Ordet er ni bogstaver; grundstof i morgen­bordsrelaterede krydsord.

  9. Milkshake: Blendede drik af is, mælk og evt. sirup. Ni bogstaver, engelsk kompound, matcher amerikansk diner-stemning. Giver hv-sh kombination, der gør det distinkt i krydsord. Kan også beskrive flertydig social ’shake’.

  10. Morgenmad: Dagens første brændstof: havregryn, yoghurt, rundstykker. Kan også betyde brunch i udvidet form. Bruges i vendinger som ’morgenmadsmøde’, hvor virksomhedsfolk netværker over kaffe og croissanter før arbejdsdagen for alvor starter.

  11. Muslinger: Fællesbetegnelse for blåmuslinger, kammuslinger osv. Ni bogstaver, men mus og linger i ordet giver komisk effekt. Ledetråden kan være ’blåt skaldyr’ eller ’skal med skæg’. Rig mulighed for kryptisk ordspil.

  12. Pandekage: Sød eller salt fladkage af kikset dej. Kan også betyde flad geologisk struktur eller sneprofil. Ti bogstaver, men velkendt stavning giver tryghed; bliver ofte tværsvar i børneorienterede kryds.

  13. Ramoulade: Dansk stavemåde af remoulade, gul kold sauce til fiskefilet. Ni bogstaver, dobbel-l forvirring. Ofte ledetråd ’gul kold sauce’ eller ’fiskens ven’. God at binde lange rækker sammen.

  14. Tapasbræt: Træfad fyldt med småretter. Ni bogstaver inklusive æ – rendyrket dansk-spansk sammensætning. Krydsord bruker det i moderne madtemaer, hvor æ-bogstavet låser felter unikt.

Mad Krydsord på 10 bogstaver

Her er 13 gode bud på ord med 10 bogstaver til 'Mad'.

  1. Charcuteri: Fransk udtryk for pålæg og pølsemageri. Ti bogstaver, ch og c-u. Giver kødfuld elegance til kryds. Ledetråden ’pålægsbord’ eller ’kødpølseri’ leder som regel hertil.

  2. Dessertvin: Sød vin som port, sherry, sauternes. Ni bogstaver og sammensat af to kendte ord. Krydsordsskaberen benytter det til temaer om menuens finale. Farven guldbarnet og alkoholen i ét lækkert svar.

  3. Fedtegreve: Sprød svinefedtknas, spist på rugbrød. Ti bogstaver, r og v, særpræget antikvitetsord. Ledetråden ’sprødt svinebid’ eller ’griseguf’ henviser oftest til fedtegrever i traditionskryds.

  4. Flæskesteg: Klassisk dansk søndagsmad. Serveres med kartofler, brun sovs og rødkål. I sproget symboliserer den hygge og fed, tryg tradition. Både TV-julekalenderen og småkager kan lugte af flæskesteg i december.

  5. Frikadelle: Tæt på nationalret. Flade, stegte farsdeller serveret kolde eller varme. Kan også referere til fiskefrikadeller. Ordet stammer fra det franske 'fricandeau' men har for længst fået fast bopæl i danske hjem.

  6. Gastronomi: Læren om madkunst, fra molekylær gastronomi til husmandskøkken. Går tilbage til græsk ’gastro’—mave. Kan også betyde hele restaurationsbranchen. Ordet forbindes med stjerner, luksus og nørdet præcision i smag.

  7. Kransekage: Konfektagtig kage af mandelmasse, især nytårsaften. Også brugt om fejringer af bryllup og bordpynt til receptioner. Kan symbolisere højtidsstemning og bruges i jargon om noget ekstra fint eller lidt for pyntet.

  8. Kærestebøf: Lun betegnelse for bøf bearnaise, stereotyp date-ret. Elleve bogstaver, æ-ø-kombination. Krydsord med romantiske temaer bruger ordet for humor og nostalgi omkring 80’er-datingkultur.

  9. Madlavning: Selve processen med at tilberede mad. Ti bogstaver, men ingen bindestreg. Kan fungere både som hobby og undervisningsfag. Krydsord bruger det, når ledetråden er ’kulinarisk proces’ eller blot ’køkkenarbejde’.

  10. Mayonnaise: Ægge- og oliebaseret sauce, fransk herkomst. Ni bogstaver og to n’er, to s’er. Kan forekomme i krydsord som ’æggeolie’ eller ’hvid dressing’. Stavet med y, i modsætning til mange droppede vokaler.

  11. Smørrebrød: Højt belagt rugbrød med alt fra roastbeef til æg og rejer. Internationalt kendt som ’open-faced sandwich’. Udtrykket bruges også billedligt om overdådige valg, hvor man ’har smurt tykt på’ i karsk dansk humor.

  12. Spegepølse: Tørret, røget pølse med lang holdbarhed. Findes som rødpølse, stump, baloney. Ordet dækker også uformelt om ’snak’ – ’ren spegepølse’. Derfor giver det dobbelt mening i riddle-formede krydsord.

  13. Stegtflæsk: Officielt Danmarks nationalret: sprøde skiver svinekød med persillesovs. Ordet er kort, men alligevel langt nok til at drille i krydsord. Kan i folkemunde stå for alt solid, rustik, fedengelsk husmandskost.

Mad Krydsord over 10 bogstaver

Vi har fundet disse 15 ord med mere end 10 bogstaver, der kan bruges i et krydsord med ledetråden 'Mad':

  1. Borddækning: Processen med at lægge dug, tallerkener, bestik. Ti bogstaver. Indgår i husholdnings­fag og design. Giver krydsord grafisk flair med dobbeltkonsonant og æ-lyd.

  2. Delikatesse: Noget særligt lækkert, typisk importerede oste, oliven eller patéer. Både navnet på butikken og selve varerne. Bruges figurativt om alt raffineret: ’Sproglig delikatesse’. Derfor passer ordet fint til krydsord med dobbelte betydninger.

  3. Forplejning: Udtrykket dækker mad og drikke leveret til kursus, konference eller militærtjeneste. Bruges også som verb ’forpleje’ – sørge for mad. Ordet har myndigheds- og aftaleklanglede nuance, som krydsordsskabere udnytter.

  4. Kosttilskud: Kapsler, pulver eller piller der supplerer almindelig kost. Fitness-branchen sværger til proteinpulver, ældre til kalktabletter. Ordet figurerer i lovtekster, og i krydsord lurer det med skiftet mellem substantiv og markedsprodukt.

  5. Kulhydrater: Samlebetegnelse for stivelse, sukker og fibre. Elleve bogstaver. Ernæringsfysiologernes yndlingsord i slankedebatter. I krydsord et håndtag for længere videnskabelige felter bag madtemaer.

  6. Leverpostej: Smørbar svineleverfars. Længe leve madpakken! Kan serveres varm med bacon. I sproget bruges ’leverpostejfarvet’ om kedelig beige. Ordet er elve bogstaver, men alle danskere staver det rigtigt – perfekt til kryds.

  7. Ribbenssteg: Saftig udskæring af svin med sprød svær, typisk juleaftens favorit. Skrivemåden kan variere ribbensteg / ribbenssteg, hvilket giver krydsordskonstruktøren ekstra muligheder for snyd med bogstaver.

  8. Rugbrødsmad: Hverdagens åbne sandwich på mørkt brød. Tolv bogstaver, langt men præcist. I krydsord bruges det som modsætning til 'franskbrøds­skive' i temaer om oldschool dansk ernæring.

  9. Spisekammer: Rum til opbevaring af madvarer, især i ældre huse. Ti bogstaver. Kan i overført betydning være et lands råvareressourcer, fx ’Sverige er Europas spisekammer’. God til temakryds om husholdning.

  10. Hurtigmåltid: Samlebetegnelse for convenience food, færdigretter og fastfood. Ordet antyder tidsbesparelse frem for kulinarisk kunst. En nyttig syvbogstavsløsning i krydsord, hvor oversete sammensætninger ofte gemmer sig.

  11. Kokkenskunst: Poetisk sammensætning der står for hele håndværket bag gode retter. Løsningen indfinder sig i temakryds, hvor man søger et ord for ’madlavningshåndværk’. Giver lækker rytme og dansk-ejet nuance.

  12. Proviantering: Indkøb og oplagring af mad til rejser, togt eller camping. Marinesprog brugte ’proviant’ allerede i 1700-tallet. I daglig tale taler man om at ’proviantere’ inden fjeldvandring. Krydsord elsker maritime ekkoer.

  13. Middagsselskab: Formelt måltid med inviterede gæster. Tretten bogstaver, sammensat. Ledetråd ’festlig spisning’ eller 'gæstebud'. Ordet fylder lange felter og binder tværlinjer i større weekendkryds.

  14. Buffetanretning: Stor lang sammensætning for opsat buffet. Fjorten bogstaver, massiv. Krydsord bruger det i gigantiske temafelter, hvor lange ord skal udfyldes, ofte med få tværlinjer.

  15. Pålægschokolade: Tynde plader mørk eller lys chokolade til rugbrød. Ren dansk opfindelse. Det lange sammensatte ord er en kæmpeplade i sig selv og kan fylde hele tvær­felter i store søndagskryds.

Vi håber, at denne omfattende liste med 154 løsningsforslag til krydsord med ledetråden “Mad” har givet dig masser af inspiration og hjulpet dig videre i din skattejagt efter det helt rigtige svar.

Uanset om du stod og manglede ét enkelt ord eller blot ville udforske alle mulighederne, er det vores mål at tilbyde dig så mange vinkler som muligt – og vi satser på, at du nu har fundet præcis det, du søgte.

Er du vild med krydsord og løbende jagt på flere gode svar? Besøg Homepage.dk og opdag vores store udvalg af krydsordsguider, tips og løsninger på alt fra korte hints til længere gåder. Vi opdaterer løbende med nye samlinger, så du altid kan holde hjernen skarp og få løst selv de sværeste ordspil.

Tak fordi du læste med, og rigtig god fornøjelse med dine krydsord!

Fun Fact

Vidste du at...
CSS blev foreslået af nordmanden Håkon Wium Lie i oktober 1994.

Hvorfor Homepage.dk?

I en tid hvor alting er AI og automatiseret, med fancy animationer og tracking alle vegne går vi den anden vej!

Manuelt kurateret linkkatalog - rent indhold, ingen form

Det er det gode gamle internet - som dengang far var dreng.