Homepage.dk

Din startside på nettet! Registreret siden 1997

Udgivet i Leksikonopslag med S

Simre betydning


Simre betyder at koge eller småkoge ved meget lav varme, så væsken kun netop bevæger sig i små bobler, og indholdet langsomt udvikler smag og konsistens.

Betydning

Ordet simre bruges primært om madlavning og beskriver den tilberedningsmetode, hvor maden holdes lige under kogepunktet (ca. 85-95 °C). Ved denne temperatur:

  • fordamper væsken kun langsomt,
  • råvarer som kød, rodfrugter og bælgfrugter mørnes skånsomt,
  • smagsstoffer frigives gradvist og koncentreres i fond, sauce eller gryde.

I overført betydning kan simre betyde, at noget udvikler sig langsomt eller ulmer: “Der har længe simret utilfredshed i afdelingen.”

Etymologi

Dansk simre er beslægtet med nedertysk simmern (småkoge) og tysk schmoren. Roden kan spores til det middelhøjtyske simpern, der betegner en dæmpet kogning med små bobler. Første kendte danske belæg stammer fra 1700-tallets kogebøger.

Eksempler på brug

  • Gryderetten skal simre i mindst to timer for at få den helt rette fylde.
  • Sovsen må ikke bulderkoge – lad den hellere simre sagte.
  • Et drama simrer under overfladen i romanens første kapitler.
  • Suppen stod og simrede på brændekomfuret hele eftermiddagen.
  • Efter mødet fortsatte rygterne med at simre blandt medarbejderne.
  • Løgene skal først steges klare, hvorefter retten simrer videre i rødvin.
  • Konflikten har simret i årevis og kan bryde ud når som helst.

Relaterede termer og synonymer

SynonymNuanse / forskel
SmåkogeDirekte oversættelse; fuldt ud synonymt i kulinarisk sammenhæng.
Pocher (om væske)Udtryk fra fransk køkken; ofte endnu lavere temperatur (ca. 70-80 °C).
Braise (braisere)Først brune kød, dernæst langsomt simre i væske under låg.
UlmeKan betegne både stille brænden og stille kogning; bruges også billedligt.

Antonymer

  • Bullerkoge – koge voldsomt med store bobler.
  • Stege ved høj varme – tør tilberedning på pande eller grill.
  • Fryse / nedkøle – modsatte temperaturproces.

Historisk udvikling og kulturhistorie

I det traditionelle danske bondekøkken var simreretter nødvendige, fordi:

  • billigere, seje udskæringer blev møre ved lang tids svag varme,
  • enkle komfurer med brænde eller tørv naturligt gav lav, jævn varme,
  • retterne kunne passe sig selv, mens man arbejdede i marken.

Retter som skipperlabskovs, hønsekødssuppe, ærter i flæsk og flæskegryde er alle resultater af simrekogning. I dag ses en renaissance for slow food, hvor simring opfattes som håndværk og kvalitetstid.

Simre i overført betydning

Udover mad bruges ordet figurativt:

  • Følelser: “Jalousien simrede under hendes smil.”
  • Sociale spændinger: “Uroen i byen har simret i måneder.”
  • Kreative processer: “Idéen til bogen simrede i årevis, før han skrev den.”

Udtryk og faste vendinger

  • At lade noget simre – både bogstaveligt og billedligt.
  • Simremad – samlebetegnelse for retter, der skal have lang tid.
  • Simregryde – stor, tykbundet gryde velegnet til langsom tilberedning.

Ordliste

  • Bulderkoge – voldsom kogning med skummende bobler.
  • Fond – smagfuld væske fremstillet ved at simre knogler, grøntsager og urter.
  • Småsimre – pleonastisk, men bruges for at understrege meget lav varme.

Kilder og videre læsning

Ordbog over det danske Sprog, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Frølich, H. (2020): Simremad – den langsomme vej til god smag, Gyldendal.
Peterson, B. (2018): “Low-Heat Cooking Techniques” i Nordic Food Studies 4(2).

Fun Fact

Vidste du at...
Gmail blev lanceret 1. april 2004 – mange troede det var en aprilsnar.

Hvorfor Homepage.dk?

I en tid hvor alting er AI og automatiseret, med fancy animationer og tracking alle vegne går vi den anden vej!

Manuelt kurateret linkkatalog - rent indhold, ingen form

Det er det gode gamle internet - som dengang far var dreng.