Homepage.dk
Din startside på nettet! Registreret siden 1997 |
||||||||||||||
NavigationKategorierAnnonce |
Udgivet i Leksikonopslag med S
Stegt som vildt betydningStegt som vildt er et dansk kulinarisk udtryk, der betegner en tilberedningsmetode, hvor kød fra husdyr – oftest kylling, kanin, kalv eller svinekød – behandles og krydres, som var det vildt. Det vil sige, at kødet marineres, steges og serveres med de karakteristiske aromatiske urter, krydderier, saucer og tilbehør, der traditionelt anvendes til hjortevildt, fasan, hare o.l. Udtrykket forekommer både i opskriftslitteraturen og i daglig tale om madlavning. Betydning og definitionUdtrykket stegt som vildt betyder bogstavelig talt “tilberedt som (var det) vildt”. Det indebærer som regel:
EtymologiUdtrykket kan spores tilbage til midten af 1800-tallet, hvor borgerskabet ønskede at efterligne adelens jagtmiddage. Da vildt ikke altid var tilgængeligt, brugte man tamfugle eller svinekød, men “fornemmede” retten ved at krydre og servere den som ved vildtbordet. Den ældste belæg i danske kogebøger findes i Anne Marie Mangor: Kogebog for smaa Huusholdninger (1855), hvor hun har opskriften “Kylling stegt som Vildt”. Historisk udviklingFra at være et erstatningskøkken i 1800-tallet gik “stegt som vildt” i begyndelsen af 1900-tallet over til at blive en selvstændig ret – især på landets badehoteller og kroer. Under og efter 2. verdenskrig, hvor rationering begrænsede forbruget af jagtvildt, fik metoden fornyet aktualitet. I dag overlever den som både nostalgisk husmandskost og som skuldertræk til moderne nose-to-tail-køkkenet, hvor man udnytter hele dyret. Eksempler på brug
Tilberedningsmetode trin for trin
Relaterede termer
Synonymer
Antonymer
Kulturel betydningFordi retten kan laves af billigt kød, men smager “fornemt”, har stegt som vildt fået status som gæstemad i mange danske hjem. Den figurerer i både Frøken Jensens Kogebog og Karolines Køkkens hæfter. Med gastronomiens renaissance har moderne kokke genopdaget teknikken og kombinerer den fx med skovsyre eller ristet boghvede for at skabe en ny-nordisk version. Nutidig anvendelse og trendsI takt med øget fokus på bæredygtighed vælger flere at lade lokale landkyllinger eller “grise med krølle på halen” opnå vildtsmag gennem krydring frem for at importere dyre hjortefileter. Samtidig har sous-vide åbnet for at marinere og langtidstemperere kødet, før det afsluttes på pande eller grill. Konklusion“Stegt som vildt” er mere end et køkkentrick; det er et kulturhistorisk vidnesbyrd om dansk opfindsomhed og evnen til at forfine hverdagsråvarer. Kender man principperne – syre, krydderi, kraftig sauce og klassisk tilbehør – kan man forvandle næsten ethvert stykke kød til en aromatisk og festlig servering. |
Fun FactVidste du at... Hvorfor Homepage.dk?I en tid hvor alting er AI og automatiseret, med fancy animationer og tracking alle vegne går vi den anden vej! Manuelt kurateret linkkatalog - rent indhold, ingen form Det er det gode gamle internet - som dengang far var dreng. |
||||||||||||
© 1997 - 2025 Homepage.dk - Alle rettigheder forbeholdes | Om os | Kontakt | [email protected] Homepage.dk drives af BGGD Digital ApS | CVR 34482853 | Dalgas Boulevard 48 | 2000 Frederiksberg |