Urt Krydsord

Velkommen til Homepage.dk, hvor vi elsker at dykke ned i krydsordets verden og nu har samlet et sandt skatkammer af forslag til ledetråden “Urt”. Hvis du nogensinde har siddet fast på dette korte, men alsidige ord, så er du kommet til det rette sted.

I vores artikel “Urt krydsord” præsenterer vi hele 100 forskellige løsningsforslag, som spænder fra velkendte klassikere til mere sjældne og finurlige alternativer. Grunden til, at “Urt” er et populært krydsords-ord, skyldes blandt andet dets simple opbygning, hyppige forekomst i mad, medicin og natur samt de mange muligheder for bøjningsformer og sammensætninger.

Hvert af de 100 ord er ledsaget af en kort beskrivelse, så du ikke blot får løsningen, men også en forklaring på ordets oprindelse, anvendelse og betydning. På den måde kan du styrke dit ordforråd og blive klogere på alt fra velduftende krydderurter til sjældent brugte botaniske betegnelser.

Uanset om du er nybegynder eller garvet krydsordsløser, er formålet det samme: at udvide din viden, finde den rette løsning og få den tilfredsstillelse, der følger med at knække koden. Dyk ned i vores listen over 100 “Urt”-ord, og bliv inspireret til dit næste krydsordseventyr!

Urt Krydsord 4 bogstaver

Vi har samlet 3 relevante ord med 4 bogstaver til ledetråden 'Urt'.

  1. Anis: Frø med tydelig lakridssmag, brugt i brød, snaps og medicinske hostemidler. Planten ligner skærmblomster som dild, men smagen er langt sødere og mere parfumeret – et must i julens småkager.

  2. Dild: Skandinavisk signatururt med fin, fjerlet bladstruktur og karakteristisk aromatisk duft. Parres klassisk med fisk, kartofler og syltning. Topsættene giver både smag og visuelt løft, mens frøene bruges som krydderi.

  3. Isop: Middelhavsurt med lilla blomster og krydret, let bitter smag. Traditionelt brugt i klosterlikører som Chartreuse. Bladene kan snittes over fede kødretter for at give friskhed og hjælpe fordøjelsen.

Urt Krydsord på 5 bogstaver

Disse 6 ord på 5 bogstaver opfylder krydsord-ledetråden 'Urt'.

  1. Bynke: Vildtvoksende slægtning til malurt med lignende bitre aromaer. Unge skud kan ristes som grøntsag, og frø anvendes i koreansk madlavning. Planten dækker grøftekanter og er hårdfør mod tørke.

  2. Chili: Peberfrugt med capsaicin, som giver varme fra mild til eksplosiv. Tørring, røgning og gæring ændrer smagen stærkt. Bruges medicinsk som smertelindring i capsaicincremer og kulinarisk i næsten alle køkkener.

  3. Hyben: Frugten fra hunderose nydes som marmelade, te og suppe. Skallerne er C-vitaminbomber, mens kernerne må fjernes. I krydsord kan ordet ses som urt, fordi hyben anvendes medicinsk og kulinarisk.

  4. Karse: Spirer lynhurtigt på vat i vindueskarmen og giver peberagtig grønt kulør på æg, smørrebrød og forårsretter. Bør nydes spæd, da smagen forsvinder, når planterne bliver ældre og grovere.

  5. Melde: Hvidmelet gåsefod med melagtig overflade på bladene. Bruges som spinaterstatning siden oldtiden. Frøene kan males til mel, og planten klarer salt jord, hvilket gør den populær på strandenge.

  6. Mynte: Samlebetegnelse for flere køkkenurter med kølende mentolsmag. Bruges i drinks som mojito, i gelé til lammekød og i varme teer. Breder sig villigt i haven og kan hurtigt overtage et bed.

Urt Krydsord 6 bogstaver

Til ledetråden 'Urt' fandt vi 13 passende ord på 6 bogstaver.

  1. Arnika: Smukke gule bjergblomster bruges udvortes mod muskelømhed og blå mærker. Indtagelse frarådes pga. toksicitet, men urteolie og salver er populære blandt sportsfolk for deres lindrende virkning.

  2. Enebær: Små mørkeblå kogler fra enebærbusken bruges til gin, vildt og surkål. Smagen er harpiksagtig og citrusfrisk. Bærrene modner over to år, hvilket gør høsten tidskrævende og aromatisk rig.

  3. Katost: Bladene er bløde og slimede, hvilket tidligere gav lindring for ømme halser. De lyserøde blomster kan spises, og unge blade giver fyldig konsistens i salater og suppe på grund af planten mucilagestoffer.

  4. Kommen: Nordisk krydderurt kendt fra rugbrød, snaps og ost. De buede, brune frø giver varm, let bitter smag. Grønne, friske frø kan høstes tidligt på sommeren og giver en helt anden mildhed.

  5. Kørvel: Delikat forårsurt med diskret anispræg og saftige, lysegrønne blade. Essentiel i franskpotagessuppen ‘potage Saint-Germain’ og fremragende i omeletter. Dårligt holdbar efter plukning, derfor ofte kaldt kokkens hemmelige luksusgrønt.

  6. Malurt: Bitreste medlem af urtefamilien; hovedingrediens i absint og vermouth. Små doser giver dybde til snaps og stegte retter. Planten har sølvgrå blade og bruges også som naturligt insektmiddel i haver.

  7. Merian: Nært beslægtet med oregano men mildere og sødere i smagen. Fremmer smagen af grøntsager, bælgfrugter og pølser. I middelalderen brugt som kærlighedsurte, og i dag særligt værdsat i tyske pølseblandinger.

  8. Rucola: Kaldes også sennepskål eller arugula. Har nøddeagtig, let skarp smag og fint fligede blade. Bruges rå i salater, pizzaer og pesto. Blomsterne er spiselige og giver pikant pynt.

  9. Safran: Verdens dyreste krydderi stammer fra krokus-blomstens støvfang. Bitter-sød smag farver risotto, paella og bageværk dyb gul. Der går cirka 150.000 blomster til et kilo, hvilket forklarer prisen.

  10. Salvie: Fløjlsbløde grågrønne blade med kraftig, let bitter smag. Klassisk i italiensk ‘saltimbocca’ og brunet smør. Navnet kommer af latin ‘salvare’ – at helbrede – og planten tillægges mange medicinske egenskaber.

  11. Sennep: Frøene fra sennepsplanten males til klassisk bordkrydderi, men de spæde blade er også velsmagende. Hele planten rummer sennepsolie, som giver karakteristisk stærk, varm fornemmelse i næsen.

  12. Stevia: Sydamerikansk plante med intense sødestoffer, der ikke giver kalorier. Bladene kan tørres og pulveriseres som sukkererstatning. Smagen har let lakridsagtig eftersmag, som kræver tilvænning i bagværk.

  13. Timian: Lille, træagtig plante med bittesmå blade og stor smag. Indgår i bouquet garni, passer til alt fra lam til kartofler og bruges medicinsk mod hoste. Tåler lang kogetid uden at miste aroma.

Urt Krydsord 7 bogstaver

Følgende 17 ord med 7 bogstaver kan bruges i dit krydsord med 'Urt'.

  1. Cikorie: Blå vejkantblomst hvis rod ristes som kaffesurrogat. Bladene bruges som radicchio og frisee-salater med bitter kant. Indeholder inulin, en præbiotisk fiber, der fremmer tarmfloraens sundhed.

  2. Engsyre: Hjertelige blade med intens citronsur smag. Bruges i sorbeter og supper, eksempelvis klassisk fransk ‘soupe à l’oseille’. Højt indhold af oxalsyre kræver mådehold ved større indtag.

  3. Ginseng: Opskattet asiatisk rod, kendt som adaptogen og energigivende tonic. Mildt bitter smag bruges i te, suppe og ekstrakt. Dyrkning kræver skovlignende skygge, og ældre rødder er mest værdifulde.

  4. Hvidløg: Vegetabilsk powerpakke hvor både fed, stilk og blomsterknopper bruges. Grønne blade tidligt på sæsonen smager mildt og urtet. Kendt for antibakterielle egenskaber og dominerende duft, der sætter sig i køkkenet.

  5. Ingefær: Knoldet rod med stærk, opkvikkende skarphed. Bruges i alt fra sushi-syltning til julebag og helsedrinks. Hjælper mod kvalme og sætter fart på krydrede retter med sin varme citrusnoterede olie.

  6. Jordrøg: Fin, blågrøn plante med røgslørede blade. Bitter smag anvendes i leverstyrkende droger. I folketro blev jordrøg brændt for at holde onde ånder væk, og røgoplevelsen gav planten sit navn.

  7. Kamille: Små, hvide margueritlignende blomster med beroligende, mild honningduft. Kendt som klassisk fordøjelses- og afslapningste. Blomsterhovederne kan også give blid æblesmag til desserter og hjemmelavet is.

  8. Kvæsurt: Sanguisorba officinalis, med rødbrune blomsterstande. Unge blade smager mildt af agurk og nød, perfekte til salatskålen. Roden blev brugt i middelalderen til at ‘kvæse’ – stoppe – blødninger.

  9. Mjødurt: Dufter af honning og mandel. Vikingetidens mjød blev smagt til med denne urt. Blomsterne indeholder salicylater, som gør dem smertelindrende. I moderne køkken bruges de til sirup eller panna cotta.

  10. Nigella: Frøene kaldes ofte ‘sort kommen’, men smagen er nødde- og løgagtig. Drysset på naanbrød, smoothies og ost. Blomsten ‘jomfru i det grønne’ giver samtidig dekorativ lethed i haven.

  11. Oregano: Pizzakrydderiets konge med kraftigt, næsten varm smag. Blade bliver mere aromatiske når planten blomstrer. Tørret oregano holder intensiteten imponerende, hvilket gør den til et fast element i krydderireolen verden over.

  12. Perikon: Gyldne blomster som udtrækkes i olie til rødligt sårmiddel. Te laves mod let depression. Smagen er svagt bitter og harpiksagtig, hvilket også gør den velegnet til kryddersnaps.

  13. Pibeløg: Også kaldet etageløg. Flerårig løgplante hvor grønne hule stilke klippes som purløg. Løgene deler sig i etager, der kan høstes hele året, hvilket gør den til uundværlig selvforsyningsplante.

  14. Ramsløg: Vild hvidløgsduftende skovbundsdelikatesse. Blade høstes i april, før blomstringen, og forvandles til pesto, smør eller salt. Skal kendes fra giftige liljekonvaller, så næsens test er vigtig under plukning.

  15. Røllike: Fjerlignende blade og flade blomsterskærme. Har let bitter, kamilleagtig smag og bruges i bitter, snaps og salver. I oldtid kendt som sårhelende ‘soldaterurt’ grundet blodstandsende egenskaber.

  16. Stenurt: Sedum-slægtning, sukkulent med kødfulde blade. Visse arter er spiselige og giver sprød, let syrlig topping på smørrebrød. Klarer tørke og stenbed, hvor andre planter må give op.

  17. Sæbeurt: Indeholder saponiner, der skummer i vand. Rødder koges som naturlig sæbe, og ekstrakt bruges til at stabilisere tyrkisk delight. Blomster dufter sødt i aftenskumringen, hvilket tiltrækker møl.

Urt Krydsord 8 bogstaver

Følgende 17 ord med 8 bogstaver kan bruges i dit krydsord med 'Urt'.

  1. Agermåne: Urteagtig plante med gulgrønne små blomster, benyttet som mild bitter i te mod halsonde. Latinske navn ‘agrimonia’ betyder mark, da den vokser på agre og vejkanter med let sandet jord.

  2. Alantrod: Kraftig staude med gule tusindfryd-blomster. Rødderne dufter af viol og bruges til konfekt, gin og eliksirer. I antikken kaldt ‘Helenas glæde’, fordi Helena af Troja siges at have holdt planten.

  3. Baldrian: Rodene lugter stærkt, men udtræk virker beroligende og søvnfremkaldende. Katte tiltrækkes ligesom af katteurt. I prydhaven giver den høje, luftige blomsterskærme romantisk cottage-stemning.

  4. Boghvede: Trekantede frø fra pileslægtning, glutenfri og proteinrig. Bladene kan spises som spinat, og spirer er populære i raw-køkkenet. I Rusland laves varenika-fyld, og i Bretagne bruger man melet til galette.

  5. Estragon: Kraftig, lakridsagtig urt der er hovedsmagsgiver i sauce béarnaise. Blade kan infuseres i eddike for aromatiske marinader. Russisk estragon er mildere, mens fransk variant menes finere og mest eftertragtet.

  6. Fennikel: Knold, stilke, blade og frø – alt kan spises. Smager sødt af anis og lakrids. Grill knolden, brug de fine toppe som pynt, og rist frø til indisk krydderblanding panch phoron.

  7. Hjulkron: Bedre kendt som borage. Stjerneformede blå blomster med let agurkearoma. Kronblade pynter cocktails, mens bladene bruges i tyske ‘Grüne Soße’. Planten er nektarrig og elsket af bier.

  8. Katteurt: Nepeta cataria, som gør katte euforiske via nepetalakton. Som te virker den mildt afslappende for mennesker og har let citronmyntesmag. Blomstrer overdådigt med lavendel-lignende spir.

  9. Kongelys: Høj, gul blomsterstand lyser på tørre skråninger. Blomstertrækket bruges i hostedråber og te. Tidligere dyppede man tørrede stængler i talg og brugte dem som fakler, deraf navnet ‘kongen lys’.

  10. Lavendel: Buketter af lilla blomster udstråler beroligende duft. Tørrede knopper bruges i honning, småkager og herbes de Provence. Bistader placeret nær lavendelfelter giver aromatisk honning af høj værdi.

  11. Peberrod: Nordisk wasabi med eksplosiv næseprikker. Revne rødder mister hurtigt styrke, så riv lige før servering. Kendt til roastbeef, sild og klassisk peberrodssovs. Rig på C-vitamin og svovlforbindelser.

  12. Persille: Klassisk dansk køkkenurt med frisk, grønt bid og let peberet smag. Bruges rå som pynt, i sauce, fars eller som hovedingrediens i persillesovs. Rigt på C-vitamin og folkeligt symbol på hverdagsmad og havekultur.

  13. Portulak: Saftig, let syrlig plante med højt omega-3-indhold. Dyrkes både som vinter-portulak og sommer-portulak. Perfekt rå i salater eller lynstegt som spinat. Kan overvintre under let dækken i milde vintre.

  14. Rosmarin: Nåleformede blade med harpiksagtig, næsten fyrreagtig aroma. Tåler langtidsstegning og grill og giver klassisk smag til lam, focaccia og kartofler. I oldtiden symbol på erindring; bruges i dag til velduftende kranse.

  15. Skovsyre: Spæde, hjerteformede blade med frisk, syrlig citronsmag på grund af oxalsyre. Pynt på moderne nordiske retter og skøn i vilde salater. Samlet i skovbunden om foråret før træerne springer ud.

  16. Sødskærm: Også kendt som anis-isop eller sweet cicely. Blade smager lakridsagtigt og kan reducere sukker i rabarberkompot. De fjerlignende blade spirer tidligt, hvilket gør planten til en forårsfavorit.

  17. Ærenpris: Speedwell med lyseblå blomster. Som te ansås den for alt helbredende – ‘æren’ værd. Smagen er let bitter og aromatisk, gave til bier tidligt på sæsonen.

Urt Krydsord på 9 bogstaver

Her er 13 gode bud på ord med 9 bogstaver til 'Urt'.

  1. Aloe vera: Sukkulent kendt for geléfyldte blade med kølende virkning på sår og solskoldning. Saften kan drikkes i små mængder og indgår i kosmetik. Kræver minimal vanding og trives i sol.

  2. Basilikum: Solhungrende middelhavsurts blad, kendt fra pesto og caprese. Har sødlig, let peberagtig aroma, der passer til tomat, ost og pasta. Duftes ofte i drivhuset, hvor den tiltrækker insekter og spreder sommerstemning.

  3. Bukkehorn: Frøene giver karry sin karakteristiske ahornsirupsnote. I mellemøsten spires de til salatgrønt, og bladene bruges som indisk ‘methi’. Bitterheden forsvinder, når frøene tørristes eller males.

  4. Gurkemeje: Strålende gul knold fra ingefærfamilien. Tørret pulver er hovedingrediens i karry og giver farve til tøj, ris og medicinske drikke ‘golden milk’. Indeholder curcumin med anti-inflammatorisk ry.

  5. Gyldenris: Høj staude med solgule blomsteraks. Tørrede topskud giver te mod forkølelse, og planten bruges til at farve uld gyldent. Kan brede sig aggressivt, hvilket gør den omdiskuteret i haver.

  6. Koriander: Elsket eller hadet; blade kan smage sæbeagtigt for genetisk disponerede. Bruges i asiatisk, mellemøstlig og mexicansk mad. Frøene er mildere, citrusagtige og indgår i karrypulver. Hele planten er anvendelig.

  7. Lægealant: Høj, solgul kurvblomst med aromatiske rødder anvendt som bitterstoffer i likør og hostemidler. Folkemedicinen brugte alant som slimløsende ‘hosteurt’, og romerne kandiserede rødderne som sødt krydderi.

  8. Løvstikke: Kendes som ‘Maggi-urt’ for sin bouillon-agtige duft. Kraftig smag af selleri og umami gør den perfekt til supper, fond og pickles. Planten bliver høj og flerårig, et solidt anker i urtebedet.

  9. Rødkløver: Rosenrøde blomsterhoveder samles til te rig på isoflavoner. Søde nektar-blomster kan spises direkte fra engen. Traditionelt foder til kvæg, men i urteverden kendt for hormonlignende stoffer.

  10. Sommersar: Etårig variant der spirer hurtigt. Smagen er mildere end vintersar, med noter af peber og timian. Traditionelt brugt til pølser og bønner, da den minimerer luftdannelse i maven.

  11. Sukkerurt: Dansk hverdagsbetegnelse for stevia. Bruges i drivhuse eller potter, fordi den ikke tåler frost. Friske blade kan lægges i kold te eller saftevand, hvor de frigiver sødme uden at krystallisere.

  12. Vandkarse: Oftest brugt synonymt med brøndkarse, men dyrkes også som hydroponisk salat i urbane farme. De sprøde stilke knaser behageligt, og pebertonen frisker fede retter op uden at overmande helheden.

  13. Vintersar: Busket middelhavsurt med krydret smag, idéel til bønner, linser og fedt kød. Flerårig og grønnere end sommersar. I oldtid ansås den for elskovsdrik og fordøjelsesfremmende eliksir.

Urt Krydsord 10 bogstaver

Følgende 13 ord med 10 bogstaver kan bruges i dit krydsord med 'Urt'.

  1. Bibernelle: Også kaldet pimpernel. Har små, runde blade med let agurkesmag og bitter kant. Kendt ingrediens i frankfurtersauce, sammen med syv urter, samt populær i gin for sit friske præg.

  2. Brøndkarse: Vandelskende korsblomst med stærk, sennepsagtig smag. Vildtvoksende i rene kildebække og rig på C-vitamin. Populær i det moderne nordiske køkken som frisk, sprød topping på fisk og skaldyr.

  3. Citrongræs: Asiatisk stængelurt med kraftig citrussmag og let ingefærnote. Den hårde ydre fjernes, og den saftige kerne hakkes til supper og marinader. Kan også simres hele og fiskes op som laurbær.

  4. Grøn mynte: Også kaldet spearmint. Mildere end pebermynte og oftest brugt i mellemøstlig taboulé, tyrkisk te og tyggegummi. De savtakkede blade giver friskhed uden den iskolde fornemmelse, som høj menthol kan medføre.

  5. Hestemynte: Monarda fistulosa med krydret, oregano-agtig duft. Blomsterne tiltrækker bestøvere og kan spises friske i salater. Navnet skyldes tidligere brug som foderurt til heste med åndedrætsbesvær.

  6. Hyrdetaske: Navngivet efter trekantede frøskulper, der ligner hyrders tasker. Unge blade er peberagtige som karse, og planten anvendes i folkemedicin til at stoppe mindre blødninger og næseblod.

  7. Kardemomme: Grønne kapsler indeholder små sorte frø med kamfer- og citrusduft. Uundværlig i chai, nordisk julekage og Mellemøsten kaffe. Hele kapsler bevarer aromaen bedst og knuses lige før brug.

  8. Kornblomst: Kendt for intense, kongeblå kronblade, som er spiselige og smagsmæssigt milde. Kronbladene tørres til teblandinger eller bruges som farverigt drys på salater og kager. National romantisk marksymbol.

  9. Lakridsrod: Sød, brun rod der smager naturligt af lakrids gennem glycyrrhizin. Bruges i slik, hostesaft og te. Stængler kan tygges som naturlig slikkepind, men overdreven indtagelse påvirker blodtryk.

  10. Morgenfrue: Guldorange kurvblomst, hvis kronblade er spiselige og farver supper, ris og salve. Calendula-salve er klassisk hudpleje mod småsår. Blomstrer hele sommeren, ofte helt til allehelgen – deraf navnet.

  11. Mælkebøtte: Flerårig plante hvor alle dele kan spises. Unge blade smager let bittert som rucola, blomsterne giver vin, og rødderne kan ristes som kaffesubstitut. Symbol på ukuelighed i plænen.

  12. Pebermynte: Krydsning mellem vandmynte og grøn mynte, kendt for højt indhold af menthol. Anvendes til te, tandpasta, slik og som lindring mod fordøjelsesbesvær. Friskheden giver kuldeeffekt i både søde og salte retter.

  13. Sort peber: Tørrede bær fra Piper nigrum. Universelt bordkrydderi med skarp, fyrig smag. Grøn, sort og hvid peber er samme frugt på forskellige forarbejdningsstadier. Piperin fremmer optagelsen af andre næringsstoffer.

Urt Krydsord over 10 bogstaver

Vi har fundet disse 18 ord med mere end 10 bogstaver, der kan bruges i et krydsord med ledetråden 'Urt':

  1. Brændenælde: Stikkende ukrudt forvandles til superfood efter blanchering. Blade ligner spinat men med mere jern og protein. Kan tørres til te, bages i brød eller blive til gødning for andre planter.

  2. Guldmelisse: Også kaldet bergamot. Blomsterne har citrus- og earl-grey-note, som anvendes i te. Tiltrækker sommerfugle og bier i haven og giver spiselige, farverige kronblade til kager og sommerdrikke.

  3. Hjertespand: Latinsk navn Leonurus cardiaca. Bitter urt, traditionelt anvendt til uro i hjertet og menstruationssmerter. Har lodne blade og lilla blomsterkranse. Moderne urteteudgaver kombinerer den med citronmelisse.

  4. Mariatidsel: Tornekronet tidsel med hvide bladårer. Frøene indeholder silymarin, som anses for leverbeskyttende. Unge blade kan spises som spinat efter fjernelse af torne, og blomsterbunde minder om artiskok.

  5. Spidskommen: Til forskel fra kommen er smagen jordagtig og orangeagtig. Nøglen til mexicansk chili con carne, indisk garam masala og mellemøstlig hummus. Ristning af frøene forstærker de aromatiske olier markant.

  6. Ananassalvie: Eksotisk salvievariant hvis blade dufter markant af ananas. Skøn i frugtsalater, kager og iste. Røde blomster tiltrækker bestøvere, så planten giver både gastronomisk glæde og farverig livlighed i køkkenhaven.

  7. Citrontimian: Timian med et markant strejf af citronolie. Ideel til fisk, kylling og urtete, hvor friskhed er vigtig. Dekorativ med brogede blade og derfor også elsket som prydplante i krukker og stenbede.

  8. Kruspersille: Variant af persille med kraftigt krusede blade, dekorative på tallerkenen og perfekte til f.eks. smørrebrød. Den krøllede struktur holder godt på fugt og smag, hvilket gør den populær til kolde retter og som garniture.

  9. Lægestokrose: Stolt stokhøj plante med store blomsterskåle. Rod og blade indeholder slimstoffer som lindrer hoste. Kronblade kan kandiseres til farverige konfektstykker og anvendes i hudplejeprodukter for deres fugtgivende egenskaber.

  10. Skjørbuksurt: På latin Cochlearia officinalis. Rigt på C-vitamin, og navnet hentyder til skørbug, som søfolk bekæmpede med planten. Smager kraftigt af peberrod og karse, glimrende som nordisk wasabi.

  11. Citronmelisse: Læbeblomstfamilien medlem med tydelig citronduft, når bladene gnides. Virker beroligende i te og pynter desserter. Trives vildt, så den bør holdes i ave, hvis man ikke vil have citronduft overalt.

  12. Citronverbena: Slank busk med lange, smalle blade og intens citronduft. Meget brugt i franske desserter, sorbeter og teer. Tåler ikke frost, så den overvintres ofte indendørs i lyse vinduer.

  13. Lægesvinemælk: Gul mælkebøttelignende blomst, hvor den hvide saft tidligere blev brugt mod vorter. Unge blade er bitre men spiselige. Navnet refererer til brug som foderurt til svin på fællesgange.

  14. Lægehundetunge: Blålilla blomster og ru blade, tidligere brugt til at hele sår og berolige hoste. Navnet kommer af bladformen, som minder om hundetunge. Indeholder pyrrolizidinalkaloider og bør anvendes med forsigtighed.

  15. Passionsblomst: Eksotisk slyngplante hvis blade og blomster bruges som mildt angst- og søvndyssende te. Smukke, komplekse blomster symboliserer passionshistorien. Visse arter giver spiselig frugt – passionsfrugt.

  16. Thai-basilikum: Beslægtet med almindelig basilikum, men besidder lakrids- og anisnote samt lilla stængler. Uundværlig i sydøstasiatiske supper, karryretter og friske forårsruller. Bevarer smagen bedre ved høj varme end sin italienske fætter.

  17. Citronbasilikum: En aromatisk basilikumtype med tydelig citrustone. Frisker fisk, kylling og desserter op og giver hjemmelavede lemonader ekstra dybde. Duftes straks ved berøring og er populær i urtehaver for dens friske, lette karakter.

  18. Bredbladet persille: Også kaldet italiensk persille. Har flade, bredere blade med mere aromatisk og dyb smag end kruspersille. Foretrækkes i gryderetter, pestoer og salater, hvor den friske smag virkelig kan folde sig ud.

Tak fordi du tog dig tid til at læse med i vores store gennemgang af «Urt» som krydsordsledetråd. Vi håber, at du har fundet lige præcis den løsning, der passede til dit puslespil – eller måske fået inspiration til nye, grønnere gæt.

Med over 100 forslag på listen har vi forsøgt at dække både de mest almindelige og de knapt så indlysende muligheder. Uanset om du manglede en kort og enkel urt eller en længere, lidt mere eksotisk variant, håber vi, at dit næste krydsord bliver en leg med alle de friske navne.

Vil du udfordre dig selv endnu mere? Besøg vores krydsordssektion på Homepage.dk, hvor du kan finde masser af flere ord- og billedgåder, inspiration og løsningsforslag. God fornøjelse!